Franczy

Gyorsan terjed a Bugbear féreg

Számítógépes biztonsággal foglalkozó szakértők szerint a közelmúltban felbukkant Bugbear féreg az elmúlt hónapok egyik legveszélyesebb számítógépes férge, mely ráadásul olyan gyorsan terjed, hogy e tekintetben még a híres-hírhedt Klez.H férget is képes maga mögé utasítani. A különböző antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó Symantec cég szerdán eggyel magasabb veszélyességi osztályba sorolta a Bugbeart, mely így az ötös veszélyességi skálán jelen pillanatban négy ponttal rendelkezik.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy nagyon ritkán lehet találkozni olyan rendkívül gyorsan terjedő féreggel, mint amilyen a Bugbear. A különböző e-mail és számítógépes biztonsági szolgáltatásokat üzemeltető MessageLabs munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy csütörtökön több mint 21 ezer példányban leltek rá a Bugbearre, míg a február óta a felhasználók rendszereire folyamatosan veszélyt jelentő Klez.H féregből eddig maximum 6 ezer példányt találtak egy nap alatt. A MessageLabs szerint egyébként ahogy az elmúlt napokban szélsebes terjedésnek indult a Bugbear, a Klez.H mintha szépen lassan visszavonult volna, ugyanis mostanság csak mintegy negyedannyi Klez.H fertőzést regisztrálnak, mint korábban. Mark Sunner, a MessageLabs technikai igazgatója elmondta, hogy mindez annak köszönhető, hogy a felhasználók mostanság egyre többet hallanak a Bugbear féreg garázdálkodásáról, éppen ezért beszerzik a vírusirtó szoftverek legújabb verzióit, ami azt eredményezi, hogy a Klez.H féreg végre valahára visszaszorul. Sunner felhívta a figyelmet arra, hogy bár a Klez.H féreg visszaszorulóban van, a Bugbear nagyon is elemében van, és az előrejelzések azt mutatják, hogy utóbbi féreg terjedési sebessége a közeljövőben tovább fog növekedni.

Sunner elmondta, hogy a Bugbear féreg olyan, úgynevezett hátsó ajtót hagy az általa megfertőzött számítógépeken, melynek segítségével a számítógépes bűnőzök lényegében bármikor hozzáférhetnek a fertőzött rendszereken tárolt állományokhoz. Sokat ront a helyzeten, hogy a Bugbear létezéséről és tulajdonságairól manapság már szinte minden hacker tud, így várhatóan nemcsak a féreg készítői, hanem sok más hacker is nekiáll majd a fertőzött rendszerek támadásának. A korábbi Badtrans féreg leszármazottjának tekinthető Bugbear féreg egyébként egy a Microsoft által immár másfél éve kijavított Outlook hibát kihasználva terjed. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy sok felhasználó ezen Microsoft javítást még mindig nem szerezte be és nem telepítette számítógépére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #16
    Na ezt jol megmondtad ... latszik mit tudsz, hulyesegeket beszelni.
  • CAD #13
    blabla: nem mondtam hogy ertek hozza, mindenestre te nyilvanvaloan nem. (Ahogy mondjak, divat MS utallo vagy - pedig ezzel nem tunsz ertelmesebbnek hidd el).

    Mr/Mrs(most tanultatok?) Cool4u: nos, linuxos tuzfal mogott vagyok, es szerintem egyaltalan nem eletveszelyes, ugy is mernek neten lenni ha nem lennek mogotte... imhp ha up to date a frissiteseid, nem hinnem hogy olyan sok >ismert< hiba lenne.

    Maradjunk annyiban, hogy akinek mar lehetosege van megtorni egy komolabb tuzfalat, vagy akar egy up to date winnt rendszert, az tutira nem az en egyeni felhasznalo seggemet fogja kispecizni maganak...

    Az hogy outlook miert valt dominansa egyaltalan nem lenyeg, a lenyeg az, hogy dominanciaja miatt van az, hogy elsosorban hozza keszulnek virusok (etc), nem a tobbire... gondolom ezt nem kell tovabb magyaraznom, es nem fogsz visszamenni az idobe, hogy megoszd velunk, hogy marpedig az MS az Apple-tol lopta a graf. feluletet, aki meg a Xeroxtol, mert nem vagoyk kivancsi tortenelmi visszatekintesre, eleg volt nekem a tortenelembol kozepsuliba.

    Netcapat ne is emlitsd, meg most is egy akora rakat... bar az uj mozilla alapjaira epulo, mar eleri a kb 5.0 IE szintjet. Linux alatti bongeszok viszont meg mindig iszonyat gagyik... (meglepo modon nem fikazas, tapasztalat, ugyanis azt is hasznalok).
  • kripli #12
    Mellik az OE azon frissitese, ami megoldja ezt a hibat? Van vkinek konkret linkje? Mert en leszedtem az m$ lapjarol 25M update-t, de ettol fuggetlenul meg kapasbol osszevirusozodnak a kliensek.
  • CAD #9
    Amugy milyen modszerrel terjed, mert szamomra nem derult ki cikkbol.

    blabla: eloszor is, netscape-t ne is emlitsd... masodszor, "biztonsagosat" - kerlek, ugyanmar, ne nevetesd ki magad.

    Szerintem nem outlookot hanem teged kellene elfelejteni mar, es azert alapoznak outlook hibara mert legelterjedtem, nyilvan nem egy oylanra fognak (pl ugye altalad emlitett), amit kutya se hasznal... pff gondolkozz mar.

    Harmadszor, jo tuzfal kell? - Ugyerted gepen futo? - na jovan, ott aztan van biztonsag...

    Es egybknt meg ha uptodate a windowzod, nem nyomizol levelezessel, akkor igen kicsi le7oseg ilyesmire... en evek ota netezem, soha nem hasznaltam semilyen tuzfalat, csak frissitettem, es megsem tortent eddig semmi olyan dolog, ami arra adna okot hogy gyanakodjak betoresre...
  • Frank99 #8
    Ezé' használjunk pl. Eudorát...
  • Vik1984 #6
    Okos
  • Deus Ex #3
    Üdv.

    Biztosnságos(?), hibajavításokkal korrigált levelezőprogram, tűzfal, vírusvédelmi rendszer frissítésekkel, valamint következetesség.. és már nem is kell annyira félni ezektől a vackoktól.