Franczy

A Klez, illetve a LoveLetter nyomdokaiba léphet a Braid vírus

A MessageLabs mindeddig csak néhány tucat W32.Braid fertőzésről szerzett tudomást, ami azt jelenti, hogy az új vírus rendkívül lassan indult el világhódító útján, azonban a szakértők felhívják a felhasználók figyelmét, hogy az új vírus sok tekintetben hasonlít az egyik legveszélyesebb víruscsalád, a Klez már jól ismert képviselőire, és könnyen elképzelhető, hogy egy úgymond gyenge kezdést követően nagyon komoly károkat okoz a világ különböző régióiban található számítógépes rendszerekben. A W32.Braid a Klez vírusokhoz hasonlóan hamis e-mail címet jelöl meg a fertőzött elektronikus levelek küldőjeként, ami alaposan megnehezíti a már megfertőzött PC-k felkutatását és vírusmentesítését.

A közelmúltban a Klez vírus "h" variánsa okozta a legtöbb gondot azzal, hogy több millió, általa megfertőzött elektronikus levelet küldött szét a világba. A Klez.h először idén áprilisban bukkant fel az interneten, majd ezt követő tevékenységeinek köszönhetően villámgyorsan elnyerte az egyik legveszélyesebb számítógépes vírusnak járó díjat. Az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégek munkatársai a W32.Braid esetében el szeretnék kerülni a Klez.h-val kapcsolatos nem kis bonyodalmakat, ezért még időben felhívják a felhasználók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyre.

A szakértők elmondása szerint a PE.Brid néven is ismert W32.Braid vírus fertőzéseinek csak és kizárólag a Microsoft-féle Windows operációs rendszerekkel ellátott számítógépek vannak kitéve. A Microsoft Internet Explorer 5.01, illetve Microsoft Internet Explorer 5.5 szoftverrel rendelkező felhasználók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, ugyanis a W32.Braid egy az ezen Internet Explorer verziókban fellelhető biztonsági rést kihasználva már akkor képes a fertőzött elektronikus levelek csatolmányának automatikus futtatására, amikor a felhasználók még csak magát az e-mailt olvassák el. A Network Associates munkatársai elmondták, hogy a Service Pack 2 telepítését követően ezen probléma könnyedén orvosolható. Utóbbi cég szakértői egyébként úgy vélekednek, hogy a lényegében bármely program megfertőzésére és akár adatvesztés okozására is képes W32.Braid nem a Klez vírusokhoz, hanem sokkal inkább a LoveLetter vírushoz hasonlatos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    patch, akartam írni...
  • gz8 #1
    Aki 5.1-est, vagy 5.5-öst használ, vagy nem töltötte le a pathc-eket, az így járt...