Franczy

Dinamikusan fejlődik a digitális fényképezőgéppel ellátott mobiltelefonok piaca

Egy a napokban nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy az integrált digitális fényképezőgéppel rendelkező mobiltelefonok világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban az európai piac e tekintetben fényévekre le van maradva a japán piactól, mely megállapítás, valljuk be nem túl meglepő. A Strategy Analytics nevezetű amerikai piackutató cég munkatársai által készített jelentés szerint az idei év első kilenc hónapjában világszerte mintegy 9,5 millió, digitális fényképezőgéppel ellátott mobiltelefont hoztak forgalomba, mely tetemes mennyiségből megközelítőleg 7,9 millió darab a japán piacon került forgalomba, ezenkívül pedig ugyancsak érdekes adat, hogy az említett 9,5 millió készülék több mint 97 százaléka az ázsiai piacokon lelt gazdára.

A jelentésből többek közt az is kiolvasható, hogy 2002 első három negyedévében a japán Sharp adta el a legtöbb digitális fényképezőgéppel ellátott mobiltelefont, mégpedig mintegy 3 millió darabot. Mindez már csak azért is érdekes, mert a Sharp nincs benne a világ legnagyobb mobiltelefongyártóit tartalmazó tízes toplistán, mely toplistát a több mint 37 százalékos piaci részesedéssel rendelkező finn Nokia vezet. Figyelemre méltó, hogy amikor a Nokia idén nyáron megkezdte első digitális fényképezőgéppel szerelt mobiltelefonjának a forgalmazását, az ázsiai gyártók már bőven túl voltak a pármilliomodik hasonló kategóriás készülék eladásán, vagyis a Nokia e tekintetben csak kullog a konkurencia mögött. A Nokia 7650-nek egyébként már csak azért sincs könnyű dolga a piacon, mert mintegy 10-30 százalékkal drágább távol-keleti ellenfeleinél.

Az említett mobiltelefon készülékek világpiaca egyébként rendkívül dinamikusan fejlődik, melyre jó példa, hogy míg az idei év második negyedévében csak mintegy 3,2 millió ilyen készüléket adtak el világszerte, addig a harmadik negyedévben már több mint 4,6 millió darab talált gazdára. Ezzel együtt nem szabad megfeledkezni arról, hogy a digitális fotók készítésére és küldésére alkalmas telefonok egyelőre elenyésző részesedéssel rendelkeznek a mobiltelefonok világpiacán, mely piacon az idei évben várhatóan több mint 400 millió darab készüléket adnak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pheel #9
  Nokia normálisabb szériáiban van egy névhez több szám és van rendesen megadható hívásszűrés. Menürendszer megszokás kérdése, nekem a Nokiáé a legésszerűbb. Hangminőséggel sosincs bajom.

  Esetleg nem csak Ericssonban kellene gondolkodni. Annak van ilyen 10-es limit a hívásszűrésnél. Amúgy Ericsson hívásszűrése el van cseszve, mert azonnal lebuksz vele. Ugyanis a hívónál előbb csörög egyet és csak utána ad foglalt jelzést. Akkor már inkább a Nokia módi, hogy hagyja kicsörögni, csak nem jelez a készülék.

  Az tényleg jó lenne, ha meg lehetne adni, hogy ki nem hívhat és nem azt kellene, hogy ki igen. Nos, ez remélem idővel változni fog.
 • Pheel #7
  Nem tudom mi a bajod? Ha nem tetszik, ne vedd meg! Lehet kapni most is Ericsson A1018-ast meg Siemens A35-öst. Ha neked annyi elég, legalább olcsón megúszod :)
 • Pheel #4
  Lesz az még majd itt is olcsó! Addig meg csak kibírod és nem küldesz :)

  Gondolj a WAP-ra. Alig használta valaki régen, mert drága volt. Most meg majdnem mindenki általánydíjban használhatja GPRS-en fillérekért. Persze ha az ember Westeles és még Dominós is, akkor _még_ nem. Idővel majd ott is lesz Kánaán :)