Franczy

350 GHz-es IBM tranzisztor

A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM munkatársai hétfőn egy olyan vadonatúj, vezeték nélküli kontroller chipekbe szánt tranzisztort jelentettek be, mely a cég szerint a közeljövőben nagyon komoly szerepet játszhat a minden korábbinál nagyobb sebességű, vezeték nélküli hálózatok térnyerésében, mind a munkahelyeken, mind az otthonokban. Az új tranzisztorról röviden annyit kell tudni, hogy szilícium germánium (SiGe) alapanyagra épül, valamint hogy elődeinél mintegy háromszor nagyobb működési sebességre képes. Az újdonság részletes bemutatójára egyébként a decemberben San Franciscóban megrendezendő IEDM (International Electron Devices Meeting) szakmai konferencián fog sor kerülni, mely bemutatót várhatóan az IBM mikroelektronikai részlegének fejlesztőmérnökei fognak megtartani.

A Big Blue képviselői a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy a vadonatúj tranzisztor a 350 GHz-es működési frekvenciát is minden további nélkül képes elviselni, segítségével pedig akár olyan kommunikációs chipeket is le lehet majd gyártani, melyek frekvenciája eléri a 150 GHz-et. Az IBM állítása szerint az új tranzisztor technológiára épülő kommunikációs chipek másodpercenként akár több száz Gbit-es adatátviteli sebességre is képesek lesznek, ennek köszönhetően pedig a vezeték nélküli adatátviteli technológiák végre olyan felhasználási területekre is be fognak tudni férkőzni, ahová mindeddig nem volt módjuk. A cég egyik munkatársa konkrétan azt a példát hozta fel, mely szerint az újgenerációs tranzisztorra épülő kommunikációs chipek révén a jövőben már semmiféle vezeték nem szükségeltetik ahhoz, hogy például egy set-top box berendezés és egy HDTV, vagyis egy nagyfelbontású televízió között kapcsolat jöjjön létre.

Az IBM képviselői hangsúlyozták, hogy az újfajta tranzisztor minden korábbi nagysebességű tranzisztornál magasabb működési frekvenciával rendelkezik, azonban ez korántsem jár együtt nagy teljesítményfelvétellel, sőt a gyártó azt ígéri, hogy az erre az új tranzisztorra épülő kommunikációs chipek körülbelül tizedannyit fognak fogyasztani, mint jelenleg forgalomban lévő társaik. A Big Blue szerint egyébként a 350 GHz-es frekvenciájú tranzisztorok először valamikor 2005-2006 környékén jelenhetnek meg a különböző chipekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mozesapo #9
    Ja meg itt az Intel 3D tranyája
  • mir #8
    az intelnek nincsen 1.5 Thzes prototípusa, csak kellett már valamit mondani, mert a húdenagyonkirály intelnek már megint nincs semmije, amikor az IBM tarol.
  • Power #7
    Milyen 1,5 Thz-es prototípusa?
    Nem hiszem, hogy valaha is lesz 1,5Thz-es tranzisztor a piacon, addigra már rég más elven muxenek majd. Rengeteg porbléma volna azzal a 1,5Thz-cel.
  • Dömper Ármánd #5
    Gondolom részegen nem esik át a rendszergazda a kábelekben. :)