Franczy

Flexibilis OLED kijelző fejlesztési projekt

Három óriáscég vezetői a napokban megállapodást kötöttek egymással, mely megállapodás szerint a három cég a közeljövőben olyan közös kijelző technológiai fejlesztéseket fog indítani, melyeknek köszönhetően hamarosan újgenerációs, rendkívül vékony, flexibilis kijelzők lesznek legyárthatók. Ezen rugalmas kijelzőket a tervek szerint akár görbe felületekre is fel lehet majd rögzíteni.

A bejelentés kapcsán a három cég, a DuPont, a Sarnoff és a Lucent Technologies munkatársai elmondták, hogy a három esztendős időtartamra tervezett fejlesztési projektet komoly összegekkel támogatja a NIST (National Institute of Standards and Technology) technológiai fejlesztésekkel foglalkozó szervezete, vagyis a projekt anyagiakban vélhetően nem fog hiányt szenvedni.

A három cég között már ki is vannak osztva a különböző szerepek. Ezek szerint a DuPont fogja biztosítani az OLED (Organic Light-Emitting Diode) technológiákat, valamint a flexibilis kijelző alapanyagokat, és az újgenerációs kijelzők tömeggyártását is ez a cég vállalta magára. A Sarnoff mérnökei a képmegjelenítő rendszer fejlesztésével fognak foglalkozni, a Lucent Technologies pedig a kijelzők gyártásához szükséges organikus anyagok fejlesztését fogja irányítani, illetve a kijelzők elektronikus alkatrészeit fogja gyártani. A közös fejlesztési projekt keretein belül az említett cégek egyébként olyan flexibilis kijelzőket kívánnak kifejleszteni, melyek polimer-alapú OLED technológiákra épülnek.

A projekt bejelentésekor az érintett cégek vezetői hangsúlyozták, hogy a három nagy cég összefogására azért van szükség, mert ily módon jelentős mértékben felgyorsíthatók az újgenerációs kijelzők fejlesztési munkálatai, ráadásul a fejlesztési költségek is eloszlanak a cégek között. Az OLED technológiákon alapuló újgenerációs kijelzők az ígéretek szerint minden korábbi kijelzőnél kevesebbet fognak fogyasztani, helyfoglalásuk a lehető legkisebb lesz, flexibilis kialakításuk révén pedig akár görbe felületeken is el lehet majd helyezni őket. Független szakértők szerint mindenképpen üdvözölendő a most bejelentett közös fejlesztési projekt, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a nem éppen olcsó OLED kijelzők széles körben történő elterjedésére még legalább tíz évet kell várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Close #2
    Micsoda pólók lesznek majd!!! Mozgó mintákkal! :-)