Franczy

A Philips-nél jól haladnak az OLED fejlesztések

Immáron jó ideje szólnak a híradások tucatjai arról, hogy az LCD (Liquid Crystal Display, folyadékkristályos kijelző) monitorok az újgenerációs OLED (Organic Ligh-Emitting Diode, organikus fényemittáló dióda) kijelzők debütálásával egy időben szépen lassan nyugdíjba vonulnak majd. Tény, hogy az OLED monitorok mindenképpen ígéretes fejlesztéseknek bizonyulnak, hiszen az ilyen monitorok normál LCD-s társaikhoz képest még laposabbak lehetnek, és ami talán ennél is fontosabb, jelentősen kevesebbet fogyasztanak, miközben képminőségük kiváló. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az LCD monitoroknak még jó pár évük van addig, míg ki nem halnak teljesen, ugyanis az OLED fejlesztések elég lassan folynak.

Sokak szerint a legígéretesebb OLED kijelző fejlesztések a hollandiai központtal rendelkező Philips Electronics-nál folynak, mely cég a Cambridge Display Technology mérnökeivel karöltve a tavalyi év közepe óta polimer-alapú OLED kijelzők fejlesztésével foglalkozik. Az üggyel kapcsolatban friss fejlemény, hogy a Philips képviselői most kedden jelentették be, hogy a Philips lesz az első olyan cég, mely nagy mennyiségben lesz képes polimer-alapú OLED kijelzők gyártására, és immár bizonyosra vehető, hogy a cég első OLED termékei már az idei év folyamán napvilágot fognak látni.

A Philips által használt OLED kijelző gyártási technológia elmondások szerint nem igényel olyan rendkívül pontos eljárásokat, mint a konkurens cégek által OLED kijelzők gyártására használatos technológiák, ami többek közt azon előnyökkel jár, hogy a gyártási költség alacsonyabban tartható, másrészt pedig a Philips kijelzőit sokkal nagyobb számban lehet majd legyártani. Paul Semenza, a kijelzőtechnológiai fejlesztésekkel foglalkozó Stanford Resources cég szakértője a korábbi eljárások és a Philips új OLED gyártástechnológiája közötti különbséget úgy szemléltette, hogy míg a korábbi eljárások esetében különálló molekulákat kellett rendkívül pontosan pozícionálni, addig a Philips új technológiája molekulacsoportokkal operál, melyeket sokkal jobban lehet kezelni. A Stanford Resources előrejelzéseiből egyébként kiderül, hogy az OLED kijelzők piacán az idei évben közel 112 millió dolláros fogalmat bonyolítanak majd le világszerte, 2005-ben azonban ez a forgalom már mintegy 736 millió dollár lesz, vagyis az OLED piac rendkívül dinamikus fejlődés előtt áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!