Csabi

Az LCD utóda az OELD lehet

Napjainkban az LCD kijelzők mind a számítógépek, mind a különböző elektronikai készülékek esetében egyre népszerűbbé válnak. A népszerűségüknek egyelőre leginkább csak a magas áruk szab határt. Sokak szerint az LCD eljárásokat a jövőben az OELD (Organic Electroluminescent Display) technológiák fogják felváltani. Ezeknek számos előnyük van az LCD megoldásokkal szemben. Mivel az OELD kijelzők olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek áram hatására fényt bocsátanak ki, ezért nincs szükség háttérvilágításra, ami jelentősen csökkenti a fogyasztást, és vékonyabb készülékek kialakítását teszi lehetővé. Az OELD technológiák további előnye, hogy segítségükkel olcsóbb kijelzők állíthatók elő, mint az LCD eljárásokkal.

Szakértők szerint az OELD kijelzők vékony felépítésüknek és kis fogyasztású működésüknek köszönhetően eleinte a különböző hordozható készülékekben fognak helyet kapni. Úgy látszik, hogy erre a megállapításra a cégek nem is akarnak rácáfolni, hiszen a CEATEC 2001 rendezvényen néhány OELD kijelzővel rendelkező mobil eszköz is látható volt. A Sanyo például egy korszerű hordozható televíziót mutatott be, amelyben egy olyan 5,5 colos OELD kijelző is helyet kapott, amely nagy felbontású, széles látószögű és nagy fényerejű megjelenítést tesz lehetővé. A Sanyo egy olyan kijelzőt is kifejlesztett, amely kifejezetten a harmadik generációs mobiltelefonokhoz alkalmazható. Ez a modell 2,2 colos és 260 000 különböző szín kezelésére képes. Mitsuhiro Ida, a cég szóvivője elmondta, hogy az OELD technológiákra épülő termékek 2003-tól lesznek széles körben is elérhetők.

A korszerű, OELD technológiákkal készülő kijelzők azonban nemcsak kis méretben gyárthatók, hiszen például a Sony egy 13 colos, 800 x 600 pixeles és egy 10 colos, 864 x 480 pixeles felbontású kijelzőt is kifejlesztett. Ezek vastagsága körülbelül 1,4 milliméter, és várhatóan 2003-ban fognak megjelenni a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!