JohnnyCage

Messze a várakozások alatt alakulnak az ASUSTeK notebook eladásai

A tajvani ASUSTeK Computer a legfrissebb becslések szerint mindössze 1,0 millió - 1,1 millió notebookot tud leszállítani az éven az előzetesen tervezett 1,5 millió darab helyett.

Egyes, a társasághoz közeli hírforrások szerint az ASUSTeK legjelentősebb kliense, a japán Sony Corp. csökkentette notebook megrendeléseit a cég felé. Az ASUSTeK eredetileg 800 ezer notebookot szállított volna a Sony-nak 2002-ben, de a japán elektronikai óriás a közelmúltban 600 ezer - 700 ezer darabra mérsékelte rendelését.

Jelentős visszaesést jelentett az ASUSTeK számára emellett az is, hogy a Medion, amely az ASUS notebookok egyik európai disztribútora volt, felhagyott a társaság készülékeinek értékesítésével, és a jövőben a First International Computer (FIC) termékeit forgalmazza. A Medion elvesztésével mintegy 100 ezer notebook megrendelésétől esett el az ASUSTeK Computer.

A gyártó ráadásul problémákba ütközött tajvani gyártókapacitásának bővítése közben is, ami miatt a cég vezetői már júliusban 1,3 millió - 1,4 millió darabra csökkentették a társaság várható notebook eladásait. Az ASUSTeK azóta kínába telepítette optikai meghajtóinak gyártását, így társaság a korábbi 50 ezer darabról havi 80 ezer - 100 ezer darabra tudta növelni tajvani notebook gyártókapacitását.

Az ASUSTeK Suzhou-ban (Jiangsu tartomány) található kínai gyára kizárólag a Sony-nak gyártó notebook készülékeket. A társaság saját márkaneve alatt megjelenő notebookok, illetve a többi szerződéses partnernek szállított készülékek kivétel nélkül Tajvanban készülnek.

Az ASUSTeK notebook részlege 1998 óta minden évben legalább 100 százalékos növekedést ért el. A társaság 1998-ban 50 ezer, 1999-ben 170 ezer, 2000-ben 380 ezer, 2001-ben pedig 750 ezer notebookot szállított le. A leszállított notebookokból tavaly 200 ezer került értékesítésre az ASUSTeK saját márkaneve alatt. Az idei évben ez a szám 300 ezer - 400 ezer darab lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!