JohnnyCage

Mérsékelt karácsonyi szezonra számítanak a gyártók

A PC-gyártók szerint az idei karácsonyi vásárlószezon nem fog különösebb okot adni az örömre, legalábbis ami a társaságok eladásait illeti.

Az IT társaságok többsége az elmúlt napokban hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves eredményét, illetve negyedik negyedéves előjelzését. A jelentésekből kiderül, hogy még azok a társaságok sem számítanak erős karácsonyi szezonra, amelyek az elmúlt három hónapos időszakban jó eredményeket értek el, illetve nyereségesen működtek.

Bár a karácsonyi vásárlószezon miatt az év utolsó negyede általában kiemelkedő eredményt szokott hozni az IT cégek számára, idén a gazdasági visszaesés, a telített PC-piac, illetve az új eszközök vásárlására ösztönző tényezők hiánya jelentősen besötétíti a cégek kilátásait.

A chipóriás Intel például a harmadik negyedévhez hasonló eredményekre, de legfeljebb 6 százalékos növekedésre számít az év utolsó három hónapjában. A rivális AMD ugyan számottevő növekedést vár, de ez elsősorban annak tudható be, hogy az elmúlt negyedéves eredményt jelentősen visszavetette a társaság raktárkészletek kiürítését célzó lépése, és nem fellendülésre utal.

Todd Kort, a Gartner piackutató cég egyik elemzője úgy véli, a negyedik negyedév 7 - 11 százalékos növekedést hozhat a PC-iparban a júliustól szeptemberig tartó időszakhoz képest. Ez a növekedési arány az elmúlt évek azonos időszakaiban 16 százalék körül volt.

A PC-eladások csúcsa 2000-ben volt, amikor a Gartner adatai szerint összesen 133 millió asztali PC, notebook, és Intel alapú szerver talált gazdára. 2001 4,6 százalékos visszaesést hozott, az idei év pedig a tavalyihoz hasonló eredményekkel fog zárulni a Gartner szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!