Franczy

Az egerek és billentyűzetek utódja?

A DelaWare Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan új technológiát, mely az ígéretek szerint hamarosan örökre száműzi majd a hagyományos egereket és billentyűzeteket a számítógépek mellől. A fejlesztők elmondása szerint a személyi számítógépek a közeljövőben egy olyan speciális érzékelővel lesznek ellátva, melyek érzékelik a felhasználók kézmozdulatait, a felhasználók pedig lényegében oly módon kezelhetik majd a számítógépeket, mintha kezükkel különböző "varázslatos" mozdulatokat hajtanának végre.


Az egerek és billentyűzetek leváltására hivatott interfész egy speciális, érintés érzékeny felületre épül, mely képes a felületével érintkező objektumok észlelésére. Az eszköz egy integrált mikroprocesszor és a különböző algoritmusok révén képes arra, hogy a felületén jelentkező nyomás- és egyéb adatokból utasításokat ismerjen fel, majd ezen utasításokat közli a számítógéppel, az pedig azon nyomban végre is hajtja azokat. Az új technológiát a Delaware Egyetem keretein belül Wayne Westerman, valamint John Elias professzorok fejlesztették ki az elmúlt öt évben. A professzorok az új interfészt IGesture-nek nevezték el, és a FingerWorks cég nemrégiben már meg is kezdte az újdonsággal kapcsolatos marketing tevékenységeket. Úgy gondolom, hogy ez az új technológia tökéletesen alkalmas arra, hogy felváltsa a napjainkban használatos számítógépes egereket és billentyűzeteket - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Elias professzor, aki szerint a forradalmian új interfész sikere abban rejlik, hogy az emberek egyik természetes kommunikációs eszközére, a kézmozdulatokra alapoz.

Klikk ide!

A fejlesztők elmondták, hogy az új technológia tesztelése már javában folyik, így például a Delaware Egyetem hallgatói is előszerettel ismerkednek a billentyűzetek és egerek utódjának kikiáltott interfésszel. A rendszer működéséhez mindössze némi fényre és finom kézmozdulatokra van szükség. Konkrét példákat tekintve, a felhasználóknak egy file megnyitásához ahhoz hasonló mozdulatot kell végezniük, mintha kinyitnának egy sörös dobozt, egy szoftveres ablak felnyitásához, illetve bezárásához pedig szét kell tárniuk, illetve be kell csukniuk a tenyerüket. A fejlesztők egyébként elismerték, hogy az egerek és billentyűzetek után nem egyszerű megszokni az új rendszert, így akár három-négy hétbe is beletelik, amíg valaki tökéletesen képes használni azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #41
    De mondjuk az is érdekes, hogy a numerikus billentyűzet azért rajta van. Ha betűket be lehek vinni "finom" kézmozdulatokkal, akkor számokat miért nem?
    Szóval erről ránézésre is meg lehet állapítani, hogy egy kalap szar :))
    De ha te szeretnéd, használd nyugodtan...
  • LionTR #30
    Hat nem tudom. Nektek van bajotok az egerrel? Mer nekem nincs...
  • Pöty #29
    Hát ez nagyon gagyi, az iparban talán használható különböző területeken, meg ilyen pénztárosnéniknek talán, de hogy ezt gépelésre és játékra nem fogja használni senki az tuti!

    Még elképzelni is rossz hogy jobb kezemmel valahogy mutogatni próbálok ott valahol a kéz minta táján, közben a bal kezemmel átnyulok felette és megpróbálok valamit előhozni amit a billentyűkre konfiguráltam (ugrás, fegyverváltás, gugolás, kézifék, ajtónyitás,...)
  • Zozo76 #27
    En kivancsi lennek ra hogy milyen.
    Vegulis a Maltron nem igazan jonne be szerintem de ebbe van valami izgalmas... :)
  • Laci73 #19
    Már megszoktuk az egér+billentűzet kombót.
  • CAD #17
    Ize pl azt milyen mozdulattal lehetne megoldani hogy, torolj? - mondjuk hirtelen felkapom a kezem, athelyezeskor meg atteszem valahova... vagy hogy intstalalj? - vagy hogy lepj ki desktopra :)--megneznem szivesen.
  • MaDFoX #16
    :D
    Azert a gestures nekem bejon, bar gepeleshez csak palmon hasznalom, olyasmi mint a gyorsiras, csak nem szabad elfelejteni hogy minden betut egymasra kell irni... ;D
    DE ez marhara nem "uj technologia"...
    poen de szuper feature a mouse gestures az opera-ban... akit hasznalja az opera-t mindenkeppen probalja ki!
    http://www.opera.com/features/mouse/
    Allati jo!
  • MuERTe #14
    Nekem a kedvencem az, hogy amerikai tudósok kimutatták a női feromonok hatását a férfiakra. Magyarul tudományosan megállapították, hogy a punciszagra föláll az ember farka. 10 millió dollárba került, én a feléért megmondtam volna nekik :))
  • pilóta #13
    Mondjuk valószinűleg kaptak egy rakás pénzt, hogy kutassanak, oszt kutattak :))
    A múltkor valami kutatók kaptak egy hülyéknek járó díjat (talán arany málna) azért, mert 15 millió dollárért (!!) azt kikutatták, hogy a halakra hogy hat az alkohol. (részeg keszegeket vizsgáltak a barmok)
    Hát kábé ilyen kutatás lehetett ez is.
  • magyar ember 2 #12
    Sebaj, a magusok majd nagy hasznat veszik. :)