Franczy

Kínában már az AltaVistát is blokkolják

A kínai kormányzat az ország internetezői számára a napokban elérhetetlenné tette az egyik legnépszerűbb internetes kereső szolgáltatást, az AltaVistát. Az AltaVista blokkolása része annak a kiterjedt kampánynak, melynek keretein belül a kínai kormányzat minden olyan dolgot betilt, mely potenciális veszélyt jelenthet az uralmon lévő kommunista pártra, illetve amely a kormányzat hivatalos álláspontja szerint több szempontból is alkalmatlan arra, hogy a kínai lakosok hozzáférjenek. Kínában az elmúlt hónapokban egyébként immár bevett szokássá vált az internetes kereső szolgáltatások üldözése és működésük lehetetlenné tétele. Mint ismeretes, a kínai vezetés néhány nappal ezelőtt az amerikai székhelyű Google kereső szolgáltatáshoz való hozzáférést is megakadályozta az országban, valamint emlékezetes, hogy a Yahoo kínai kirendeltsége idén márciusban egy olyan kényszerű szerződést kötött a kínai kormánnyal, mely kimondja, hogy a Yahoo csak a kínai vezetés által engedélyezett tartalmakat szolgáltathat az országban. Konkrét példa, hogy a Yahoo China számára megtiltották, hogy a kínai vezetés által üldözött Falun Gong szektával kapcsolatos internetes tartalmakra mutató linkeket jelentessen meg.

A kínai kommunista vezetés egyre komolyabb lépéseket tesz az internet szabályozására, ami egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy a kormányzatot egyre jobban aggasztja az internet, és ily módon a szólásszabadság térnyerése - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jonathatn Zittrain, a Harvard Egyetem Internet és Társadalom tanszékének vezetője. Zittrain meglátása szerint több mint aggasztó, hogy a kínai kormányzat az elmúlt hetekben-hónapokban több ezer olyan internetes oldalt és szolgáltatást blokkolt, melyek adott esetben a kommunista vezetésre veszélyt jelenthetnek. Zittrain kollégáival közösen kifejlesztett egy speciális alkalmazást, név szerint a Real-Time Testing of Internet Filtering in China-t, mely arra hivatott, hogy megállapítsa, hogy Kínában mely internetes weboldalak elérését blokkolják. Jelen pillanatban többek közt a következő website-okat lehetetlen elérni Kínában: USCourts.gov, Playboy.com, Sex.com, MIT.edu, NPR.org, CNN.com, BBC.com. Zittrain azt tervezi, hogy néhány héten belül nyilvánosságra hoz egy olyan, a témával foglalkozó terjedelmes jelentést, mely a kínai vezetés által blokkolt összes internetes oldalt tartalmazni fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #7
    Épp ma jött itt egy gyerek messengeren, kérdezett valamit, én meg javasoltam neki a google-t. Erre aszonnya nem lehet, mert ő szegény kinai. Ja persze, kinában google kilőve. Erre mondom próbálja meg az altavista-t, hátha ott is megtalálja. Hát szegény ott se járt sok cseresznével, már értem miért... :P