JohnnyCage

A PC piac lassú növekedésére számít az IDC

Az International Data Corp. (IDC) piackutató cég legfrissebb jelentése szerint kismértékű, 1,1 százalékos növekedésre számít az idei PC eladásokban.

Az IDC hétfői bejelentése szerint a társaság összesen 135,5 millió PC eladására számít az idei évben, amely alig észrevehető, 1,1 százalékos növekedés a tavalyi év 134,1 milliós eredményéhez képest. A piackutató cég emellett mérsékelte 2003-as előjelzését is, amely így 8,4 százalékos növekedéssel 147 millió PC eladását vetíti előre a globális piacon. A korábbi előrejelzésekben 11 százalékos növekedés szerepelt.

A 135,5 milliós idei eredmény erősnek nem mondható, de mindenképpen növekedést jelent a tavalyi mélyponthoz képest. A 2000-ben eladott 139,9 millióhoz képest tavaly ugyanis csak 134,1 millió PC talált gazdára. Az új előrejelzés azonban mindenképpen gyengébb, mint amit az IDC korábban kiadott. A piackutató cég korábban 1,8 - 4,7 százalékos növekedést várt az idei évben.

- Az üzleti szegmens meglehetősen gyenge eredménye okolható a mélypontban ragadásért - mondta Loren Loverde, az IDC PC Tracker programjának igazgatója. - A társaságok nehéz helyzete alapos vizsgálatokat eredményezett, amely a gyenge, illetve esetleg el is maradó nyereségekkel alacsonyan tartotta a részvények árfolyamait... Úgy véljük, a legtöbb társaság nagyon óvatos lesz a beruházásokkal, és elhalaszt néhány fejlesztést - tette hozzá Loverde.

A fogyasztói PC piac az üzleti szegmenssel ellenben erősen indult az év elején, a második negyedévben azonban gyorsan, és meredeken visszaesett.

Ami az idei harmadik negyedévet illeti, a legtöbb társaság, köztük az Intel, csak minimális növekedést vár a második negyedévhez képest annak ellenére, hogy az iskolakezdési vásárlószezon máskor jelentős fellendülést szokott hozni.

- Az alapgondolat az, hogy a vállalatok tele vannak öregedő rendszerekkel, amelyeket előbb-utóbb le kell cserélniük, és a magánfelhasználók is bővíteni szeretnék számítógépeiket - mondta Loverde. - A dolgok ezért javulni fognak, de nem egyenletesen. Lesz egy-két zökkenő az úton. A felhasználók, illetve a vállalatok a jövőben jobban átgondolják a korszerűsítések szükségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!