JohnnyCage

Jelentős növekedést ért el az ATI

A második negyedévre általánosan jellemző gyenge vásárlási kedv ellenére az ATI Technologies az időszakban 10 százalékkal növelte eladásait. Mindez a társaság szerint piaci részesedés szerzését jelenti a rivális nVidia rovására.

Ho Kwok-yuen ATI vezérigazgató szerint az eladások növekedése a társaság - második naptári negyedévvel részben egybeeső - harmadik költségvetési negyedévében elsősorban a társaság agresszív stratégiájának köszönhető, amellyel a cég fellendítette az asztali számítógépeket célzó grafikus megoldások piacát. Ho elmondása szerint a márciustól májusig tartó időszakban a társaság grafikus processzorainak eladási mennyisége 10 százalékkal növekedett a megelőző három hónap eredményéhez képest. Mivel a PC piac, illetve a grafikus megoldások szegmense gyakorlatilag nem növekedett, mindez a társaság piaci részesedésének növekedését jelenti, tette hozzá a vezető.

Az amerikai Mercury Research piackutató cég felmérése szerint a kanadai székhelyű ATI Technologies részesedése a grafikus chipek piacán jelenleg 23 százalék, a piacvezető nVidia pedig az eladások 42 százalékáért felelős.

Az ATI eladásainak közelmúltbeli növekedése ellenére Ho szerint az elkövetkező hónapokban elképzelhető egy rövid ideig tartó visszaesés, elsősorban az amerikai piac gyengélkedése miatt. A negyedik negyedévben azonban minden bizonnyal újabb fellendülés kezdődik.

Ho úgy véli, mivel több társaság is mostanában dobja piacra új grafikus processzorait, az idei második félév várhatóan magasabb átlagos eladási árat fog hozni a grafikus chipek piacán, mint az első.

Az ATI a vezető szerint a szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt grafikus chipek, illetve alaplapi chipkészletek piacán is fokozni kívánja jelenlétét. A 2003-as költségvetési évben a társaság bevételeinek mintegy 50 százalékát fogják kitenni az asztali PC-kbe szánt grafikus processzorok, a notebookokat célzó grafikus chipek és alaplapi chipkészletek pedig 30, illetőleg 10-20 százalékot fognak képviselni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #6
    Gabesz ez igaz, de erted, mindekettot nvidia gyartja.

    Hmm, nos hol? - hat azert mongyuk egy abit gf4200-s par ezerrel olcsobb mint egy radeon... hol - ez koltoi keredes volt? ;>

    Laalee ircen keress mar meg leci ha van par perced, koc!
  • Laalee #5
    akit erdekel aminoseg az atit vesz akit csak az fps az megveszi az inovision meg egyebb noname legolcsobb geforcekat...

    amugy egy r8500 as kb egy szinten van egy ti4200 al, van ahol kicsit gyorsabb van ahol kicsitt lassabb, viszont kepminosegben veri minidg. talan ezert eri meg azt a +parezer forintot a noname nvidiakkal szemben.
  • iXBT #4
    Dragabbak??????????Hol?
  • CAD #2
    Imho jok az ati termekek... csak neha nezhetnenek arlistat... pl. a 8500-s, vagy akar a 9000 vagy 9000pro is gyengebb mint a 4200-s ti, akkor megis miert dragabbak? - valaki magyarazza meg... jo nyilvan okai vannak, de akkor is igy akinek nincsen kulonosebb oka, nem vesz ati-t.