JohnnyCage

Kanada leszámol a mod chipek forgalmazóival

A japán elektronikai óriás Sony hétfői jelentése szerint a kanadai hatóságok bezártak egy PlayStation 2 mod chipeket forgalmazó vállalkozásra.

A játékkonzolokhoz készülő mod chipek, mint ismeretes, lehetővé teszik az illegálisan másolt lemezek lejátszását a készülékekben.

Kanadai szövetségi ügyészek az ottawai Robert Garby-t mod chipek, és illegálisan másolt játékok terjesztésének vádjával állították bíróság elé. Az Ontario-i bíróság hat vádpontban találta bűnösnek a Kustum Komputers nevű vállalkozás vezetőjét, aki 17 ezer dolláros pénzbüntetést, illetve egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A Sony az egyike azon társaságoknak, akik elszánt harcot folytatnak a mod chipek gyártói és forgalmazói ellen. A játékkonzolokba forrasztható chipek kiiktatják az eszköz másolásvédelmi rendszerét, lehetővé téve az illegálisan másolt, más régióba szánt, illetve esetlegesen saját fejlesztésű szoftvert tartalmazó lemezek lejátszását.

A Sony-rivális Microsoft Xbox játékkonzoljához a közelmúltban szintén megjelentek a különféle mod chipek. A hackerek elsősorban azt remélik a chipektől, hogy a másolásvédelem hatástalanításával lehetővé válik a PC-alapú játékkonzol olcsó "PC-pótló"-ként való felhasználása. Az első médialejátszó szoftverek már el is készültek a konzolhoz.

"A Sony Computer Entertainment America már évek óta küzd az ilyen eszközök elterjedése ellen az Egyesült Államokban" - mondta Riley Russell, a SCEA jogi képviselője. "Örülünk, hogy északi szomszédaink felismerték az efféle eszközök törvénytelenségét, és komolyan veszik a problémát."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #7
    Az igazságot nem tudni az biztos a SONY valahol jol jár hogy van mod chip mert kulonben a magyarok nem igazán vennének psx et meg ps2 őt.

    Nem akarom, hogy itt bárki bunkónak tituláljon, de ha megkérdeznéd a Sony vezetőitől, hogy érdekli-e őket a magyar piac, akkor visszakérdeznének, hogy "mi az a magyar?"
    A magyar piac annyira kicsi, hogy szinte senkit nem érdekel... mint ahogy mások is mondták itt: a japán piac a legnagyobb utána az USA és azután az európai (csak így együttvéve)...
  • mir #6
    guest: már leírtam 1 másik PS2 topicbba, most nincs nekem kedvem emgint fél oldalt gépelni: mind3 konzolt veszteséggel árulja a gyártó, de veszteség a PS2őn a legkisebb. no nem azért, mert az van a legolcsóbb alkatrészekből, csak abból 30milió legyártására van szerződés, és nyilván sokkal olcsóbban kapják a spec.CPUkat, mint a többiek. meg kevesebb benne a memória. meg nincs rajta USB, sem FireWire. meg nincs benne vinyó. megsokkal olcsóbb a GPU is. megutóbban aGPU, a CPU, és a DVDvezérlő ugyanazon a DIEn van, ami megintcsak csökkenti a gyártási költségeket.
  • crx #4
    Az igazságot nem tudni az biztos a SONY valahol jol jár hogy van mod chip mert kulonben a magyarok nem igazán vennének psx et meg ps2 őt.
    A boltok nem igazán tudják eleadni az eredeti játékot a magas ár miatt. Szerinted egy normális család akinek a két szulo dolgozik van két gyereke évente hány játékot tudnának megveni eredetiben?????????????????
  • Yfel #2
    Persze a dologhoz hozzá tartozik, hogy mod chipek nélkül NEM TUDNÁNAK ennyi konzolt értékesíteni, szal bizonyos keretek között igenis jó a Sony-nak a mod chip.

    Ebben nem lennék olyan biztos, ugyanis a Sony-nak az az érdeke, hogy minél több játékgyártóval írjanak alá szerződéseket amik alapján fejleszteni tudnak PS2-re... ebből van ugyanis az igazi bevétel a konzolok piacán. És minél tutibb, hogy eredeti játékokat fog venni a nép annál több játékgyártó fog a Sony konzoljára fejleszteni --> annál több a Sony bevétele és annál kevesebb embert vernek át másolt programokkal (ugyanis errefelé nem nagyon szokás másolt konzoljátékokkal szórakozni.)

    Én sem szeretném, hogy a játékokról amiket boltban megvásárolok kiderüljenek, hogy másolatok.

    Ez egy dolog amiben támogatom a gyártókat, mert ezzel az átlagvásárlót is ugyanúgy védik mint a saját érdekeiket...

    Persze ezért most kapok majd a fejemre :)
  • Kosh #1
    Szerintem nem Kanadában kéne lecsapniuk ha már vérfürdőt akarnak, amerikában úgyis sokkal több az eladott jogtiszta "konzol" szoftver mint a Föld más területein.

    Miért nem néznek körbe a ruszkiknál, ahol normál számtech üzletekben polcról lehet vásárolni a másolt cuccot, nyomtatott színes kézikönyvvel, borítóval!

    Persze a dologhoz hozzá tartozik, hogy mod chipek nélkül NEM TUDNÁNAK ennyi konzolt értékesíteni, szal bizonyos keretek között igenis jó a Sony-nak a mod chip.