JohnnyCage

Elkészült az Ogg Vorbis

Az Ogg Vorbis projekt résztvevői a napokban bejelentették, hogy az MP3 riválisának szánt nyílt technológia végre elnyerte végleges formáját, a hozzá való szoftver 1.0-ás verziója pedig napvilágot látott.

A projektet, illetve a fejlesztés alatt álló technológiát figyelemmel kísérők már régóta várták a megoldás hivatalos megjelenését. Az Ogg Vorbis egy nyílt, mindenki által hozzáférhető MP3 alternatíva, amelyet bárki szabadon felhasználhat, és bármely cég szabadon beépíthet szoftveres és hardveres megoldásaiba jogdíj képében testet öltő anyagi kötelezettségek nélkül.

A Vorbis nyílt forrású fejlesztési munkálatai mögött a Xiph Foundation alapítvány áll. Emett Plant, az alapítvány vezérigazgatója a nonprofit szervezet weboldalán megjelent sajtóközlemény szerint úgy véli, az Ogg Vorbis hosszú évekig tartó fejlesztések után végre valóban megérett a hivatalos kiadásra.

A videótömörítési technológiával foglalkozó On2 Technologies az elmúlt hónapban már be is jelentette, hogy saját videó megoldását egyesíteni akarja az Ogg Vorbis audió-alapú formátummal. A megoldás iránti érdeklődést mutatja ugyanakkor az is, hogy a Vorbis formátumhoz kapcsolódó szoftver tesztverzióját ezidáig már mintegy 300 ezer magánfelhasználó, illetve társaság töltötte le.

Az Ogg Vorbis támogatói arra ösztönzik a zenerajongókat, hogy a zárt, szabadalmaztatott formátumok, mint például az MP3, és a Microsoft-féle Windows Media Audio (WMA) helyett alkalmazzák az ingyenes technológiát. Az említett, szabadalmaztatott technológiákat azonban már több tízmillióan támogatják, így az esetleges átállás semmiképpen sem lenne zökkenőmentes.

Az MP3 formátum kis méretének, és viszonylag jó hangminőségének köszönhetően óriási népszerűségre tett szert az elmúlt néhány év során. A Fraunhofer Institute, illetve az MP3-hoz kapcsolódó szabadalmak többi tulajdonosa azonban jogdíj fizetésére kötelezi az MP3 tömörítő megoldások készítőit.

Az Ogg Vorbis készítői úgy vélik, a technológia MPEG-4 szabvánnyal egyező audió minősége és tömörítési képessége elősegítheti az ingyenesen felhasználható megoldás széleskörű elterjedését a költséges riválisokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #9
    :)
  • Lammer #6
    szerintem egy Lame3.92 -q0 -m s -k -d -b 320 nál nincs jobb! :))
    ez az ogg szerintem még nem az igazi, nekem nem jött be!
  • Tompi #4
    Itt nem "csak" arrol van szo, hogy mostantol 'ogg'-okat is tolthetsz le a kedvenc warez oldaladrol, hanem arrol, hogy egy DivX-es filmben, vagy egy game-ben talalkozhatsz vele. Amit ugyan eszre nem veszel, de a fejlesztoknek jo, hogy nem kell jogdijjat fizetni.
  • sztavrosz #3
    Kezdek begolyózni! MP3, VQF, WMA... Most meg OGG! Minek ennyi faszság? Az MP3 óta nem sokat tudtak javulni.
  • JTBM #2
    Jónéhány DivX rippelő csapat már régen támogatja a formátumot, ilyen hanggal adják ki a filmeket, pl. Vite
    A Warez csoportok segítettek elterjeszteni az mp3-at, megteszik az OGG-al is :-)))