Gyurkity Péter

Biztonsági rés a Mac OS-ben is

Két biztonsági rést is felfedeztek a Macintosh operációs rendszer legújabb változatában. A két hiba együttes kihasználásával tetszőleges programot futtathatunk a Mac OS X rendszerekben.

A sikeres támadáshoz mindössze egy email-t kell küldenünk a címzettnek, amelyben egy általunk létrehozott honlapra mutató hivatkozást kell elhelyeznünk. A biztonsági rések felfedezőjének állítása szerint már februárban értesítette az Apple-t, levelei azonban válasz nélkül maradtak. A "lixlpixel" nevű felhasználó ezután különböző biztonsági levelezőlistákon hozta nyilvánosságra felfedezését. Érvelése szerint lépésével esélyt nyújt az átlagos felhasználóknak a védekezésre.

Az Apple-nél mindezidáig nem kommentálták az eseményt, mindenesetre biztosították a felhasználókat, hogy nagyon komolyan veszik az ügyet, és vizsgálják a biztonságra gyakorolt hatását. A céget már korábban is érte kritika a biztonsági kérdések elhanyagolása miatt. A biztonsági információs szolgáltatással foglalkozó Secunia csoport "rendkívül súlyosnak" minősítette a problémát, mivel máris többféle felhasználási módjára derült fény. A Secunia óva inti a Mac felhasználókat a "nem megbízható oldalak" látogatásától, az adminisztrátori jogokkal rendelkezőket pedig az internet használatától.

A csoport az Internet Explorer, valamint a Safari böngészőkkel ellenőrizte a rések által jelentett veszélyt, és honlapukon bővebb információval szolgálnak a témáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sniper #5
    LOL. Na most megneznem a fix.tv-s mekes arcok kepet, miutan jol lefikaztak a windowst mert mindenfele progikat lehet rajta ellenorizetlenul futtatni, mostmeg ittvan ugyanez a szar mekjukre is. Szanalmas mikor 1 ugyanolyan szar cucc fanatikus hivei 1 hasonloan szarra verik a nyalukat. Nem csodalkoznek ha linuxon is ugyanez lenne a helyzet.
  • Troll #3
    "A céget már korábban is érte kritika a biztonsági kérdések elhanyagolása miatt."
    Jajám, a Mekes férgek, vírusok hemzsegnek az Interneten, kihasználva azt a rengeteg biztonsági hibát a MacOS-ben, ugye?
  • Police88 #1
    Csoda!!!!????