Franczy

Olcsóbb Power4 processzoros szerver az IBM-től

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei közé sorolt IBM a jövő héten várhatóan bemutat majd egy olyan új szerver számítógépet, mely révén a cég Power4 processzora megveti a lábát a középkategóriás Unix szerverek piacán is. Az IBM p630 típusjelzésű vadonatúj szerver többek közt azért lehet olcsóbb a cég felsőbb kategóriákba sorolt szervereinél, mert azoknál kevesebb processzorral rendelkezik. IBM-hez közeli források szerint a p630-as szerverek egy, kettő, illetve négy darab processzorral lesznek kaphatóak, így mindenki megtalálhatja majd köztük az igényeinek és pénztárcájának leginkább megfelelő modellt.

Az IBM eddigi legkisebb teljesítményű, Power4 processzoros szerver számítógépe, a négy darab processzort tartalmazó p670 178 ezer dollárba kerül, ezzel szemben a napokon belül bemutatkozó p630-as IBM szerver a 100 ezer dollár alatti árkategóriába tartozó szerverek piacára lesz pozícionálva, vagyis abba a piaci szegmensbe, ahol jelenleg a konkurens Sun Microsystems tölt be vezető szerepet. Az IBM munkatársai egyébként egyelőre nem kívántak kommentárt fűzni a dologhoz, de pár napon belül a hivatalos bejelentés kapcsán úgyis minden ki fog derülni.

A szerver számítógépek piacán az idei nyáron igazi nagyüzem van, hiszen az IBM napokon belül bejelenti az említett p630-as szerverét, a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel hamarosan bemutatja második generációs 64 bites processzorát, az Itanium 2-t, a Sun Microsystems pedig ugyancsak valamikor a nyár folyamán rántja majd le a leplet vadonatúj low-end kategóriás, Linux operációs rendszerrel ellátott szerver számítógépeiről. Ezzel párhuzamosan az Advanced Micro Devices (AMD) gőzerővel folytatja nyolcadik generációs, 32-64 bites processzorainak fejlesztési munkálatait, és különböző források szerint az AMD mostanság már a nagyobb számítógépgyártó cégek Opteron processzorokkal kapcsolatos meggyőzésére is egyre nagyobb hangsúlyt helyez. Ahogy arról már többször beszámoltunk, az AMD az asztali számítógépekbe szánt, jelenleg Clawhammer fejlesztési kódnevet viselő processzorait az idei év végén, a szerverekbe szánt Opteron processzorait pedig várhatóan a jövő év első negyedévében dobja majd piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!