Franczy

ATI RV250 és R300 információk

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre több információ látott napvilágot az ATI Technologies közeljövőben debütáló RV250, illetve R300 fejlesztési kódnevet viselő grafikuschipjeiről, mely újdonságokról a nemrégiben Tajvanon megrendezett Computex 2002 számítástechnikai szakkiállítás keretein belül is lehetett hallani némi információt. Most tekintsük is át röviden, hogy jelen pillanatban mit lehet tudni az ATI újdonságairól!

Mint ismeretes, a kiváló minőségű termékeiről ismert kanadai cég igazi nagyágyúja az R300-as grafikuschip lesz, mely immár bizonyosan 0,15 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni a TSMC gyártósorain. A vadonatúj ATI grafikuskártyákon található R300-as grafikuschip működési frekvenciája 350 MHz lesz, a GPU mellett található DDR SDRAM memóriachipek frekvenciája pedig legalább 800 MHz (2 x 400 MHz) lesz. Az R300-as chipben nem kevesebb mint nyolc rendering pipeline kap helyet, melyek mindegyike két-két TMU-val lesz ellátva, vagyis az R300 többek közt ebből a szempontból is tökéletesen kompatibilis lesz a DirectX 9-es szabvánnyal. Az R300 különböző források szerint 150 millió háromszög/másodperces teljesítményre lesz képes, vagyis a benne rejlő T&L motor igazán erőteljesnek ígérkezik. A 2.06-os Vertex Shaderekkel és 2.0-s Pixel Shaderekkel rendelkező R300 ezenkívül várhatóan kiváló sebességű és minőségű antialiasingra lesz képes, ezenkívül pedig mindenképpen említést kell tennünk az esetében alkalmazott HyperZ III, valamint Hydravision technológiákról, és természetesen a kiváló minőségű, hardveres MPEG-1/2/4 gyorsításról.

Az ATI R300

A fentiek alapján elmondható, hogy amennyiben a hírek igazak, és az R300-as chippel szerelt grafikuskártyák augusztus 10-én forgalomba kerülnek, akkor az ATI ezen újdonsága lesz a világ első, teljeskörű DirectX 9 kompatibilitással rendelkező grafikus megoldása. Az R300-as chippel ellátott grafikuskártyák egyébként RADEON 9xxx típusjelzéssel kerülnek majd forgalomba, míg az eggyel alacsonyabb teljesítménykategóriába tartozó RV250-as kártyák a RADEON 8800 típusjelzést viselik majd magukon. Az RV250-es chipet egyébként ugyancsak a TSMC gyártja majd 0,15 mikronos gyártási technológiák segítségével, frekvenciája pedig várhatóan eléri a 300 MHz-et.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #12
    REDMOND, Wash. -- May 30, 2002 -- Microsoft Corp. today announced the release of beta version 1 of the Microsoft® DirectX® 9.0 API, the latest version of Microsoft’s suite of multimedia application programming interfaces. Beta 1 features Microsoft’s innovative new high-level shader language (HLSL), a powerful new programming model that offers the easiest-to-use graphics creation toolset for developers.

    Bocsanat...
  • Supergamer_real #11
    A Microsoft pressroom szerint iden biztosan nem lesz.(Ezt mondtak ket honapja - ez biztos)


    Az Anandtech lehet, hogy akkor kap tesztpeldanyt, de tobbek kozott a
    http://shopmatrox.com/-on is july kozepet emlitik mint megjelenesi idopontot.
  • reszcsi #10
    Lolka...:
    Mi volt a bajod a G400-zal ? Szerintem jó kis kártya volt, kár hogy egy szar 3e ft-os táp elfüstöltette (az alaplap+memcsi+proci-val együtt). A DH-s TV képe még mindig ver szinte mindent (NA jó, az NVidia-kat tuti).

    Supergamer_real: Az hogy nincs kint még nem jelenti az, hogy a specifikáció nincs meg. Sőt. A chipgyártók már régen tudják mit kell tudnia a ketyerének, hogy támogassa a DX9-et.
    A software fejlesztők is hamarabb kapják meg. Emlékezz vissza hány játék volt, ami kijött és a még meg sem jelent DX kellett neki ? Így elsőre pl. az egyik Tomb Raider volt ilyen, hogy megkaptam, majd rá 2 napra jelent meg az a DX ami alatt futott (talán az 5-ös volt? Nem t'om).
  • mir #8
    akkortól lesz kapható.
    és ezt minden nagyobb hírcsatorna közölte, de a www.matrox.com-on is ez van.
    tehát biztos.
  • Supergamer_real #5
    Reszecsi.Direct X 10et sem tudnak.Tudod mi a kozos a ket szabvanyban?Az, hogy meg egyik sincs kesz igy ertelemszeruen egyik sem tamogatja.Nagyon gyenge Direct X9 betak mar vannak.De vegleges meg nincs.Igy nehez lenne tamogatni(Bar reszlegesen megoldhato).

    De ajanlom figyelmedbe a temaval kapcsolatban a microsoft.com-ot onnan is a pressroom-ot.

    Huhh.. nezd a cebiten volt kint kartya igaz venni meg nem lehetett, nem hinnem, hogy a Matrox ugy venne fel kulonben az elorendeleseket, hogy idopontot is megjenelit.Mert ha nem lenne biztos mondhatott volna 2002 3. negyedev, 2. fele etc.Ennyi
  • reszcsi #4
    Bár nem ati-s hír, de nem is ide tartozik amit írsz. Ennél a kártyesznél pont a DX9 kompatibilitás a lényeg, ezek a kártyák (GF4, Parhelia) meg nem tudják ezt. Mondjuk gondolom az ára szintén 100KHUF felett lesz, de azt majd talán elég lesz a DOOMIII-nak :-)
  • Supergamer_real #2
    Ha azt nezzuk, hogy egy Gef4 VGA MSI MS-8872 GEFORCE4 TI4600 128MB DDR+VIVO+DVI 114176 es a Parhelia 105.183 akkor nem kerdes, hogy melyiket erdemes valasztani...
  • Supergamer_real #1
    Bar nem ATIs hir, de

    £278.6-ert (105.183,14 HUF) mar rendelheto az uj Matrox kartya (- Matrox Parhelia)

    - 128 MB DDR memory
    - 512-bit GPU
    - 256-bit DDR memory interface
    - Advanced multi-display: Triple-RGB, Dual-DVI, TV output
    - High performance 2D, 3D & video
    - Surround Gaming
    - 10-bit GigaColor
    - AGP 4X

    Julius kozepen szallitanak...