Franczy

Némileg korábban érkezik az átkeresztelt ATI R300

A különböző kiváló minőségű grafikus megoldások fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó ATI Technologies képviselői a napokban hivatalosan bejelentették, hogy a korábban R300-as fejlesztési kódnevet viselt újgenerációs grafikuschip high-end verziója az eddigi információktól eltérően nem Radeon 9700, hanem Radeon 9700 PRO néven fog forgalomba kerülni. A cég munkatársai ezenkívül arról is említést tettek, hogy a Radeon 9700 PRO-alapú grafikuskártyák a korábban tervezettnél némileg hamarabb, egész pontosan augusztus 19-én jelennek majd meg a piacon, vagyis nagyjából akkor, amikor az úgyancsak új, Radeon 9000-es szériába tartozó grafikus megoldások debütálnak.


Az ATI Technlogies-féle Radeon 9700 PRO típusjelzésű grafikuschipről többek közt annyit érdemes tudni, hogy teljes körű DirectX 9 és AGP8x-os kompatibilitással rendelkezik, 325 MHz-es frekvencián működik, valamint, hogy ez az első ATI-s fejlesztése annak az ArtX nevezetű csapatnak, melynek tagjai a közelmúltban fontos szerepet játszottak a Nintendo GameCube játékkonzolban található grafikuschip kifejlesztésében.


Az ATI Technologies az újgenerációs Radeon grafikuschipek révén minden korábbinál komolyabb támadást kíván indítani a világ jelenlegi legnagyobb grafikuschip gyártója, az Nvidia ellen, így többek közt ennek tudható be az is, hogy a Radeon 9700 PRO az eredetileg tervezettnél némileg korábban kerül majd forgalomba. Ezenkívül fontos említést tennünk arról, hogy az ATI Technologies a high-end kategóriás grafikuskártyák piacára szánt Radeon 9700 PRO, és a belépőszintű grafikus megoldások piacára pozícionált Radeon 9000-es sorozat mellett úgy döntött, hogy a Radeon 9500 típusjelzésű chip révén a középkategóriás grafikuskártyák piacán is komoly erőkkel kíván megjelenni. A Radeon 9500-as grafikuschipről röviden annyit érdemes tudni, hogy a 9700 PRO-hoz hasonlóan az R300-as magra épül, valamint, hogy az ATI Technologies azt ígéri, hogy még az idei év harmadik negyedévének közepén forgalomba fog kerülni. Az Nvidia boszorkánykonyhájában e közben gőzerővel folynak az NV30 kódnevet viselő újgenerációs grafikuschip fejlesztési munkálatai, melynek végleges változata különböző források szerint némileg késni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #15
    Jelenleg még az nVidia a piac vezető. Ront a nimbuszán, hogy az NV30 esetleg, csak jövő év elején lesz kapható, de azért közel kétszer annyi nV-s kártyát adnak el jelenleg, mint ATI-st. A 3Dfx mindkét cég jóval nagyobb kaliberű és stabilabb. Eddig az nV vezetet, lehet, hogy egy év múlva egyenlően fognak osztozni, de azért ne temesse senki az nV-t.

    Már az Ati vagy nV "hitvallás" is kezd Intel-Amd szintre süllyedni :-)))))))
  • CodeRed #14
    Hi all! Én nem fikázom az ATI kártyáit.Szerintem a legjobb képminőségű 3d-s gyorsítókártya, a hardware-s DVD-ről pedig csak szuperlavituszokban lehet beszélni.Képminősége No1.Szerintem a sebességével sincsen gond 3d-s gamékban csak a drivere-i ne lennének bugosak.Bár a catalys-t driverek talán kiküszöbölik ezeket a csorbákat.Bár nekem egy Gef4 Ti4400-es kártyám van
    de az az igazság hogy az új ATI jobban lázba hoz mint akármelyik Nvidia cuccos.Mielőtt valaki félreértene csak azért van Gef4-em mert csak ezt a kártyát tudtam megszerválni nagykerből nettó áron.Máskülönben tuti hogy R8500-öt veszek.A baj az volt hogy csak egyszeri lehetőség volt és momentán nem volt VGA-vezérlőm.Ami igazán lenyűgözött a radírban az a Toca Race Driver demójában nyújtott terljesítménye volt(kölcsön radeon volt).Gyorsabb volt a radír ugyanazon a konfigon mint a Gef4 Ti4400.
  • bolic #6
  • hugi_0 #5
    en mar az NV 9700 at varom :-))
  • crx #4
    Lesz ati 9800 as is végre?Mert én azt várom.