Franczy

ATI információk

Manapság olyan időket élünk, hogy szinte el sem telik nap anélkül, hogy valamely vadonatúj grafikuschipről, vagy videokártyáról ne jelennének meg pletykák, vagy különböző információk. Nemrégiben alig hogy bemutatták az Nvidia-féle GeForce4 (NV25) termékcsaládot, és már számos pletyka kering a nagy utóddal, az NV30-cal kapcsolatban, és korántsem meglepő módon hasonló a helyzet a másik oldalon is, vagyis az ATI-nál.

Ez ügyben mindenképpen említésre méltó, hogy Pierre Laine, az ATI Technologies egyik vezetője egy a napokban adott interjújában elmondta, hogy az ATI Technologies közeljövőben debütáló, jelenleg R300 fejlesztési kódnevet viselő grafikuschipje jelentős mértékben nagyobb teljesítményre lesz majd képes, mint a cég jelenleg forgalomban lévő grafikuschip csúcsmodellje, a Radeon 8500. Laine elmondása szerint a Radeon 8500 és az R300 teljesítménye között legalább akkora különbség lesz majd, mint amekkora teljesítménybeli különbség van az első generációs Radeon és a Radeon 8500 között, magyarul jelentős. Ez alapján egyébként sokak szerint egyre biztosabbnak látszik, hogy az R300 a korábbi pletykáknak megfelelően nem kevesebb mint nyolc rendering pipeline-nal fog rendelkezni, mely pipeline-ok mindegyike két-két TMU-val lesz ellátva. Mint az emlékezetes, az eredeti Radeon két rendering pipeline-nal és 3-3 TMU-val, az R200 pedig négy rendering pipeline-nal és 2-2 TMU-val rendelkezik.

Laine egyébként megerősítette, hogy az ATI Technologies termékciklusa 9-12 hónapra tehető, ami azt jelenti, hogy az R300 hivatalos bejelentésére valamikor tavasz végén, nyár elején kerül majd sor, az első R300 alapú videokártyák piaci debütálása pedig ősz elején esedékes. Az R300 tehát hamarosan, de azért nem egy-két napon, vagy héten belül jelenik majd meg a piacon, mindenesetre tény, hogy érdekes párharcra számíthatunk majd az R300 és az NV30 fejlesztési kódnevet viselő grafikus megoldások között.

Ide kapcsolódó hír, hogy manapság nem árt alaposan szemügyre venni, hogy milyen ATI kártyát vesz az ember, ugyanis a japán piacon feltűntek olyan 163-173 dolláros áron kapható Radeon 8500 típusjelzésű videokártyák, melyek dobozán mindössze egy kis matrica figyelmeztet arra, hogy a dobozban egy Radeon 8500LE lapul. Ez eddig talán még rendben is lenne, azonban ezen kártyák GPU-ja 230 MHz-es, memóriája (5 ns) pedig mindössze 200 MHz-es frekvencián ketyeg, miközben a Radeon 8500LE kártyáknak 250/250 MHz-es frekvencián kellene működniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #6
    "Ez eddig talán még rendben is lenne, azonban ezen kártyák GPU-ja 230 MHz-es, memóriája (5 ns) pedig mindössze 200 MHz-es frekvencián ketyeg, miközben a Radeon 8500LE kártyáknak 250/250 MHz-es frekvencián kellene működniük."
    Soha sehol nem jelentette ki az ATI, hogy minek milyen órajelen kell mennie ... Azt mondta az ATI, hogy a többi gyártó olyan órajelü változatokat gyárt amilyet csak akar!
    Az ATI pedig gyárt 275-ös és 250-es dobozost (az utobbi az LE hivatalosan) valamint OEM/Retail/Integrátori verziókban 275/250/230-as kártyákat. (Itthon 275-ös OEM igen ritka!)

    Egyébként azok meg akik a saját Radeon8500 kártyájukon 8800-as chipet találtak, azok is meglepődtek :)
  • NasaTm #5
    ATI szepen, lassan revbe er majd a NVIDIA melett. Most mar minden szempontbol jobb es gyorsabb kartyakal lesz piacon mint anno.
  • Dömper Ármánd #2
    Egy még szinte tervezőasztalon sem létező termékről "kiszivárgott" információkat közölni...
    Parasztvakítás!