Franczy

Nyár végén érkezik az ATI R300

A kiváló minőségű grafikus megoldásairól ismert ATI Technologies különböző, magukat megnevezni nem kívánó források szerint még idén nyáron, várhatóan augusztusban jelenti majd be legújabb grafikuschipjét, a sokak által várva várt R300-at, és jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy az ATI RV250-es típusjelzésű grafikuschipje is nagyjából ekkor debütál majd. Ezen források azt is tudni vélik, hogy az ATI újgenerációs R300-as grafikus processzora minden tekintetben megelőzi majd a legnagyobb konkurens Nvidia grafikuschipjeit, mely gyártó egyébként a legfrissebb információk szerint már elkészült az NV30 első példányaival, igaz az NV30 sorozatgyártása a legjobb esetben is csak október-november magasságában kezdődhet meg.

Visszatérve az ATI Technologies legfrissebb nagyágyújára, elmondható, hogy a teljeskörű DirectX 9.0 kompatibilitással rendelkező R300-as grafikuschip nem kevesebb mint 107 millió darab tranzisztorral fog rendelkezni, ezenkívül pedig mindenképpen említésre méltó az ATI R300 nyolc rendering pipeline-ja, négy vertex shader engine-je, 256 bites DDR (Double Data Rate) memóriainterfésze, valamint az általa támogatott harmadik generációs HyperZ technológia. Ugyan még nem teljesen biztos, de több mint valószínű, hogy az R300-as chippel szerelt grafikuskártyák AGP8x-os interfésszel fognak rendelkezni, és az is szinte biztosra vehető, hogy az R300-as chipek kiváló teljesítményt nyújtanak majd MPEG-2 kódolás és dekódolás közben.

Egyes források szerint az ATI Technologies a hangzatos "szórakoztató processzor" névvel kívánja ellátni az R300-as grafikuschipet, és ezen források azt is tudni vélik, hogy a csúcskategóriás R300-as videokártyák kereskedelmi ára a debütálás időpontjában 399 dollár lesz. A high-end kategóriás R300-as grafikuskártyákon többek között 128 MB DDR memória, egy VGA kimenet, valamint egy DVI-I csatlakozó lesz megtalálható, és ha minden igaz, akkor az ATI az R300-zal egy időben, vagy kicsit később lerántja majd a leplet a költséghatékony R300 LE grafikus megoldásokról is. Az R300 egyébként a TSMC gyártósorain várhatóan 0,15 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni, ami azért némi hátrányt jelent majd az Nvidia NV30 0,13 mikronos csíkszélességéhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #11
    de az már megvan, hogy milyen HW kell hozzá, ha az megvan, csak firmware+driver....
  • mir #9
    az R300 minden valószínűség szerint magasan verni fogja a phareliát, ez igaz.
    csak az R300 talán 2003Q2 boltokba kerül, a pharelia meg 02Q3. ha valaki belenézett a pahrelia doksikba(vagy akár csak a cikkekbe) az tudja, hogy semmilyen memóriasávszélesség-takarékoskdó eljárás nincs benne, ami meg fog látszani a teljesítményén. persze a GF és az R2xx sorozatot magasan verni fogja a 256bites memóriavezérlőjének köszönhetően, és a karomat teszem rá, hogy kéminőségben is oda fog vágni mindent, a 3d megjelenítés minősége is egészen biztosan agyonveri az nvidia, és az ati kártyákat. hamarabb jelenik meg, és előreláthatólag még olcsóbb is lesz(!!!)(a Ti4600 most drágább 1000 tételben, mint a pharelia lesz megjelenésekor)
  • Supergamer_real #8
    (Igaz beta Dx. 9 mar van, de meg mindig csak beta)
  • Supergamer_real #7
    "De szerintem az R300-as is magasan verni fogja a Parhelia-t!"

    Ez kar volt, hacsak nem lattad mind2-t mukodes kozben.

    Inq: A directx 9 valoban uti... de nem a 0.15ot.A problema forrasa az, hogy nincs kesz directx 9.es szabvany es a Microsoft azt nyilatkozta, hogy ebben az evben nem is szandekozik kiadni (csakhat ezek a hirek, kitudja miert nem jutottak el ide)... persze ez meg valtozhat.
  • RpPRO #1
    Megeszem a kalapom, ha oktober elott kijon egy peldany is. Karacsonyra itthon is kaphato lesz..