JohnnyCage

Végéhez közelít a Microsoft per

A mintegy 4 éve húzódó antitröszt per a nyár végén várhatóan befejeződik. A szoftveróriás Microsoft, illetve a kilenc felperes amerikai állam hétfőn utolsó dokumentumaikat adták át a bíróságnak.

Az elmúlt napokban mindkét fél átnyújtotta javaslatát Colleen Kollar-Kotelly bírónőnek, akire a döntés meghozatalának feladata hárul. A végső döntés a nyár végére várható. A szoftveróriás Microsoft 546 oldalas dokumetumában azt állítja, a korábbi, peren kívüli megegyezést elutasító felperes államok már évek óta szövetkeznek a háttérben a társaság legfőbb riválisaival, akik önérdekükből akarják háttérbe szorítani a társaságot. "Ezek a versenytársak bírósági döntéssel szeretnének előnyt szerezni, és megakadályozni, hogy a Microsoft konkuráljon velük."

A felperes államok saját, 596 oldalas dokumentumukban hasonlóképp erős bírálatot fogalmaznak meg a szoftvercég ellen. "A Microsoft korábban törvénytelennek ítélt lépéseivel szemben a peren kívüli megállapodás nem jelent megoldást, mert félreérthető, és tele van kivételekkel, kiskapukkal."

Emmett Stanton, a Fenwick & West antitröszt ügyvédje úgy véli, a két fél által hétfőn beadott dokumentumok komoly lépést jelentenek a végső döntés felé. A záró tárgyalásra június 19-én kerül sor. A Microsoft, illetve a felperes államok természetesen teljesen eltérő következtetéseket vontak le a "tények"-ből, és teljesen máshogy ítélik meg a helyes döntést is. Mindkét fél egyenként 33 tanút vonultatott fel a per alatt, úgymint például Carl Shapiro közgazdászt, illetve a másik oldalon Bill Gates Microsoft elnököt.

A Microsoft szerint a felperesek számtalan jelentős hibát követtel el a per folyamán, a társaság mintegy 12 trösztellenes lépésére pedig a korábbi, peren kívüli megállapodás már egyértelmű, és hatékony megoldást jelent. A felperesek ugyanakkor úgy vélik, a per folyamán egyértelműen bebizonyították, hogy a szoftvercég törvénytelen eszközökkel igyekszik háttérbe szorítani a konkurenciát. A kilenc felperes állam szerint a tavaly novemberi megállapodás a múltba tekint, a jövőre vonatkozóan semmilyen hatása nincs, és a jelenlegi körülmények között nem állja meg helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #15
    #14: én utálom őket, és Linuxon dolgozom. Írok jobbat:
    a Win nem fog megszűnni, ha vesztenek! Nem is ez a cél.
    A cél az, hogy különválasszák végre az oprendszert a rátelepült sokféle szeméttől (ezeket a sokféle izémicsodákat is egymástól), és a jelenleg csak belső használatra szánt speciális API-kat vagy takarítsák ki a rendszerből, vagy hozzák nyilvánosságra. Ha ez máshogy nem megy, akkor a céget fel kell darabolni, de a Win akkor is megmarad.
    Ha különválik az applikációk és az oprendszer fejlesztése, akkor mindkettőnek a minősége rövid időn belül javulni fog, az egész rendszer átláthatóbb és biztonságosabb lesz.
    Nekem édesmindegy, hogy egy szervert milyen oprendszerrel szerelek fel, ha megfelelő biztonsági stratégiát tudok kidolgozni. Jelenleg Win alatt ez nem megy.
    Ha ez teljesülne végre, akkor lehetne tisztességesen megtervezett biztonsági stratégiával előállni Win alá, nem kellene állandóan azon paráznom, hogy az aktuális legújabb biztonsági rés vajon melyik dll-eket érinti, és hogy ezek a dll-ek vajon megtalálhatóak-e az adabázis-szerverben, pl. az automatikusan feltelepített explorer-törmelékek miatt, vagy csak az outlook-al települnek?
  • Kozlovszky #14
    A sok anti M$-os (aki persze mind Windowst hasznal, es csak a szaja nagy) akar irhatna egy jobbat is a sok fikazas helyett. Abba belegondoltatok, hogy ha a M$ pert veszit, akar azt is mondhatja, hogy innentol kezdve nincs windows. Akkor majd lehet sirni, hogy WINDOST AKARUNK!!!! A nagy cegek, meg igy is ugy is megveszik. Mi meg oruljunk, hogy vidaman lehet hasznalni ingyen a lopott oprendszert.
  • Supergamer_real #9
    Kosh, az pont semmit sem erne.Az "oprendszer" ara megfoljebb menne es elobb vagy utobb (ha hivatalosan nem is de) ujra egyeszulne.Volt mar cegdarabolas az egyesult allamokban egyketszer pl.AT&T ... nezd meg mi lett belole.Megint egyben van az egesz, annak ellenere, hogy hatarozottan megtiltottak.
  • Johann #8
    Inkább köteleznék öket arra, ha valamit csinálnak akkor az jól, és megbízhatóan müködjön! Én ezért is perelném öket, mert a Microsoftnak ez a legnagyobb hibája. Nemcsak az hogy tisztességtelenek a piaci versenyben.
  • Kosh #6
    kifingatni teljesen úgysem fogják a céget, de egy jóképű darabolás vagy milliárdos bünti rá férne jól! lényeg, hogy az ítélet következményei akkorák legyenek, hogy ne heverje ki a cég egy nap alatt
  • zice #5
    nem azért mondom,mintha most nagyon akarnám védeni a "Pici Puhát"...microsoft-ot,de azért szerintem nem kell ennyire szidni.Jól van.jól van,néha én is kiakadok rajta,de hát semmi se lehet tökéletes:).Jól lehet,hogy a MAC jó,hát legyn jó!Használjatok egészséggel!De ezt a OS-t(win-t) is ember alkotta,legyen má egy kis tisztelet...vagy írj magadnak egy perfect rendszert,ami sose fogy le,és éjjel nappal nyomhatod rajta a Tetris-t...Mellesleg csak megkérdezném,hogy hányan használnak más OS-t,miközben a MS-win-t szidják orrba-szájba...No comment!!!
  • zice #4
    nem azért mondom,mintha most nagyon akarnám védeni a "Pici Puhát"...microsoft-ot,de azért szerintem nem kell ennyire szidni.Jól van.jól van,néha én is kiakadok rajta,de hát semmi se lehet tökéletes:).Jól lehet,hogy a MAC jó,hát legyn jó!Használjatok egészséggel!De ezt a OS-t(win-t) is ember alkotta,legyen má egy kis tisztelet...vagy írj magadnak egy perfect rendszert,ami sose fogy le,és éjjel nappal nyomhatod rajta a Tetris-t...Mellesleg csak megkérdezném,hogy hányan használnak más OS-t,miközben a MS-win-t szidják orrba-szájba...No comment!!!
  • Bekomman #1
    Vesszen a Pici Puha, vesszen Bill!