JohnnyCage

Bizalmas információkat adnak ki a KaZaA felhasználók

A HP Labs adatai szerint a fájlcsere szolgáltatások felhasználói gyakran olyan információkat is elérhetővé tesznek az interneten, amelyeket semmiképpen nem szeretnének megosztani másokkal.

A tanulmány, amelyet Nathaniel S. Good a HP Labs-től, illetve Aaron Krekelberg a Minnesotai Egyetemről készítettek, a napokban került publikálásra a Hewlett-Packard weboldalán. A kutatás szerint a KaZaA online fájlcsere hálózat felhasználóinak jelentős része véletlenül, vagy tudtán kívül olyan információkat tesz elérhetővé az interneten, amelyeket egyébként semmiképpen nem szeretne illetéktelenekkel megosztani.

A két szakértő egy olyan programot készített, amely Microsoft Outlook e-maileket tároló fájlok után kutat a KaZaA fájlcsere hálózaton. A választás azért esett az e-mail fájlokra, mert levelezésüket a felhasználók a legritkább esetben kívánják nyilvánosságra hozni.

A kilencven másodpercenként lefuttatott, összesen 12 órán át folytatott automatizált keresés összesen 443 olyan esetet regisztrált, amelyben a felhasználók véletlenül bizalmas információkat tároló fájlokat is elérhetővé tettek. A 12 órás periódus alatt 156 KaZaA felhasználó hozta nyilvánosságra elektronikus levelezését. A keresések 61 százaléka eredményezett legalább egy e-mailt tároló fájlt.

Egy másik teszt alkalmával a kutatók 20 esetben elérhetőnek találták az Outlook levelezőprogramot, amelyből 19 esetben a KaZaA felhasználók akár még a törölt, illetve elküldött levelek mappájához is hozzáférhettek. Kilenc felhasználó tette elérhetővé webböngészőjének cache-, illetve cookies könyvtárát, öt felhasználó szöveges dokumentumait adta ki, kettő pedig pénzügyi információkkal is "szolgált".

A szakértők arra is kíváncsiak voltak, hogy a véletlenül elérhetővé tett bizalmas fájlok vajon felkeltik-e a többi KaZaA felhasználó figyelmét. A két kutató egy szerveren elérhetővé tett egy Inbox.dbs, illetve egy Credit Card.xls nevű fájlt csaliként. Egy 24 órás periódus alatt a látszólag bankkártya információkat tároló fájlt négyen, a levelesládát ketten töltötték le.

A tanulmány készítői szerint a probléma egyik forrása a KaZaA szoftver telepítője, amely hiányosságaival megnöveli a hibás beállítások valószínűségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • barret #13
  most kb 4 millió user használja a kaaza-t!
 • Supergamer_real #11
  "Bizalmas információkat adnak ki a KaZaA felhasználók"

  Nem ertem mi ebben a gaz.A windows is ezt csinalja mar evek ota es senkit sem zavar ez a legalis torvenysertes...
 • Garfield #9
  Sponsored by RIAA/MPAA? :-)
 • JTBM #8
  Inkább a kevésbé hozzáértők elriasztására szolgál. Ha valaki elolvas egy ilyen cikket és nem ért hozzá, jó eséllyel törli a gépéről. Nem rossz stratégia, az emberek hülyeségére mindig is lehetett számítani :-)
 • Garfield #6
  Bazze, mindjárt sírok ezektől a hülye amcsiktól...

  Igaz, hogy rég használtam a KaZaA-t, de akkor olyan 300k-400k felhasználó volt rajta.
  És akkor ezen HP-s marhák szerint 12 óra alatt 443 (ebből 156 a levelezését) megosztott bizalmas információ már "gyakori"-nak számít???

  Nagy az Isten állatkertje...
 • Yeti #5
  Hat nemtudom, az a 156 felhasznalo 12 ora alatt szerintem nem olyan sok...
  Meg egyebkent is aki megosztja az ilyen cuccait az meg is erdemli, ezert nem a progit kene hibaztatni...
 • Lacc #3
  Jah én is WinMX-et használok.
 • Rincewind #2
  Vagy inkább WinMX-et. A Kazaa-val csak baj van és nem is dob ki túl sok lehetőséget... :P
 • CAD #1
  Ez szopas, ezert kell figyelmni a megosztasra, es kazza helyett kazaa light-ot kell hasznalni.