Franczy

Érkezőben a HP Transmeta chipes Tablet PC-je

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Hewlett-Packard várhatóan komoly szerepet játszik majd abban, hogy a szoftveróriás Microsoft egyik legfrissebb víziója, a Tablet PC, azaz Tábla PC révbe érjen. A Hewlett-Packard különböző források szerint napokon belül beszámol majd Tablet PC-s terveiről, így a cég képviselői várhatóan immár hivatalosan is bejelentik, hogy Compaq Evo típusjelzéssel még az idei évben napvilágot látnak a cég azon Tablet PC-i, melyekben állítólag 1 GHz-es frekvenciájú, rendkívül alacsony fogyasztású Transmeta processzorok kapnak majd helyet. Ez egyébként óriási jelentőséggel bír a mostanság komoly gondokkal küszködő, bár nagy tervekkel rendelkező Transmeta számára, mely chipgyártónak az eddigiekben még nem igazán sikerült olyan nagy és neves számítógépgyártó cégekkel szerződést kötnie, mint a Hewlett-Packard.

Mint ismeretes, a Microsoft immár lassan két éve rántotta le a leplet a Tablet PC projektről, mely projekthez később számtalan, a Hewlett-Packardhoz hasonló nagy számítógépgyártó cég csatlakozott. A Tábla PC-k leginkább nagy és lapos LCD kijelzőkhöz hasonlíthatók, melyek számos olyan szolgáltatással rendelkeznek, mint az asztali számítógépek, érintőképernyővel rendelkeznek, kijelzőjükre pedig lényegében ugyanúgy lehet írni, mint egy normál papírlapra. Szakértők szerint egyelőre kérdéses, hogy a hagyományos hordozható számítógépek mellett milyen népszerűségre tesznek majd szert a Tablet PC-k, mindenesetre figyelemre méltó, hogy szinte az összes nagy számítógépgyártó komoly Tablet PC-s tervekkel rendelkezik. A Tablet PC projekt támogatói közé tartozik többek közt a Hewlett-Packard, a Toshiba, a Fujitsu, az Acer, valamint az eddig elsősorban különböző alaplapi chipkészleteiről ismert tajvani VIA Technologies, ezenkívül azonban arról is említést kell tennünk, hogy például a Dell Computer és az IBM rendkívül szkeptikus a Tablet PC sikerét illetően.

A Hewlett-Packard várhatóan már idén nyáron bemutatja a Compaq Evo termékcsaládba tartozó Tablet PC prototípusát, melynek végleges változata az elmaradhatatlan tesztidőszakot követően valamikor az év végén kerül majd kereskedelmi forgalomba. A Hewlett-Packard egyébként nagy hangsúlyt kíván fektetni arra, hogy a speciális Windows XP-vel ellátott Tablet PC-je közel azonos szolgáltatási körrel és teljesítménnyel rendelkezik, mint az asztali számítógépek, fogyasztása pedig mindeközben teljesen minimális.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!