Franczy

Új MPEG2 chip a Philipstől: láthatáron az olcsó DVD rekorderek

A Philips Electronics a napokban bejelentette egyik legújabb termékét, mely nem más mint egy egyetlen chipből álló MPEG2 kódoló-dekódoló megoldás. Az elsősorban különböző fogyasztói elektronikai berendezéseiről ismeretes holland székhelyű cég képviselői a bejelentés kapcsán hangsúlyozták, hogy a vadonatúj MPEG2 chip a közeljövőben nagyon fontos szerepet játszhat abban, hogy a DVD lejátszók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cégek jelentős mértékben csökkenteni tudják újgenerációs DVD rekordereik fejlesztési idejét.

A pnx7100 típusjelzésű chip egy olyan speciális, AVG (Audio-Video-Graphics) MPEG2 CODEC megoldás, mely az optikai elven műkődő adattároló és adatrögzítő berendezések esetében éppúgy felhasználható, mint a videoanyagokat merevlemezen, mágneses elven tároló digitális eszközök esetében, vagyis elmondható, hogy az újdonság révén nemcsak a DVD rekorderek, hanem a merevlemezzel szerelt digitális videorekorderek fejlesztési ideje is csökkenhet a jövőben. A Philips munkatársai utaltak arra, hogy a vadonatúj MPEG2 chip jelen pillanatban kategóriájában a legnagyobb integráltsági fokkal rendelkező megoldás, mely egyetlen tokozáson belül tartalmaz minden olyan részegységet, mely feladatának ellátásához szükséges. Mindenképpen említésre méltó, hogy a DVD+RW kompatibilis pnx7100 a minden részletre kiterjedő szoftvertámogatás és egyéb adottságai révén akár 35 százalékkal is lecsökkentheti a különböző digitális videorekorderek fejlesztési idejét, és ami talán ennél is fontosabb, az erre az új Philips chipre épülő újgenerációs eszközök várhatóan olcsóbbak lesznek majd elődeiknél. A pnx7100 próbagyártása egyébként nemrégiben már meg is kezdődött, a sorozatgyártás beindítására azonban még az idei év végéig vániuk kell a DVD eszközök gyártóinak.

"A pnx7100 típusjelzésű új MPEG2 chip fontos szerepet játszhat a DVD felvevők árának csökkenésében, vagyis áttételesen többek közt ezen chipnek is köszönhető lesz, hogy a kedvező árú DVD eszközök esetében a jövőben már nemcsak lejátszási, hanem felvevő funkciókról is beszélhetünk majd" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Peter King, a Strategy Analytics piackutató cég szakértője, majd hozzátette, hogy minden jel arra mutat, hogy idén már legalább 1,3 millió darab DVD rekorder kerül forgalomba, és ha minden jól megy, akkor 2003-ben már 3,8 millió, 2005-ben pedig 10,1 millió darab ilyen eszköz talál majd gazdára világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #1
    Na végre egy jó fejlesztés ami tényleg előre lendíti a DVD recorderek fejlesztését és remélem hamarosan majd lehet venni ilyen cuccost és akkor a VHS ill. kazettás rendszer eltünik szépen lassan.