JohnnyCage

Sony, Microsoft: Eltérő online tervek

A Los Angeles-i Electronic Entertainment Expo (E3) kiállításon a két óriáscég képviselői a játékkonzolokhoz készülő online játékszolgáltatások megvalósításáról beszéltek.

A Microsoft konzolos játékokkal foglalkozó részlege a társaság tervei szerint a PC-s játékok csoportjával szoros együttműködésben fogja megvalósítani az Xbox Live elnevezésű online játékszolgáltatást. A rivális Sony ezzel szemben önálló részleget létesít a PlayStation 2 játékkonzol online játékszolgáltatásához. A két társaság képviselői egyaránt úgy vélik, hogy a játékkonzolok online játékszolgáltatásai nem fogják visszavetni a PC-s online játékok üzletágát.

Mint Scott McDaniel, a Sony Online elnökhelyettese elmondta, a különálló Sony Online Entertainment divízió folytatott ugyan megbeszéléseket a Sony Computer Entertainment of America-val, de a PlayStation 2 online játékszolgáltatásait saját erejükből kívánják megvalósítani.

A SCEA várhatóan augusztus végén adja ki azt a PS 2-höz készülő adaptert, amely lehetővé fogja tenni az online játékot a konzollal. A társaság az online játékszolgáltatások működtetését azonban a játékszoftverek kiadóira bízza, és nem tervezi egy központi, zárt szolgáltatás bevezetését.

A rivális Microsoft viszont pontosan ezen utóbbira készül: Az Xbox Live egy központi, előfizetés alapú, zárt szolgáltatás lesz, amelyet a szoftveróriás fog működtetni, nem pedig a játékkiadók. A szoftveróriás szerint ez a stratégia leveszi a terhet a kiadók válláról, amelyek számára így egyszerűbbé válik az online konzoljátékok fejlesztése értékelnek. Egyes kiadóknak azonban, mint például az Electronic Arts-nak, nem igazán tetszik ez a megoldás, és egyelőre tartózkodnak az Xbox Live támogatásától.

Az Xbox Live szolgáltatás fejlesztői szorosan együttműködnek a Microsoft PC játékok divíziójával, és számos elemet a PC-s online játékszolgáltatásokból merítenek, mondta Stuart Moulder, a szoftveróriás PC játékokkal foglalkozó részlegének menedzsere.

Moulder szerint az MSN-féle "The Zone" PC-s online játékszolgáltatásba ezidáig több, mint 30 millióan regisztrálták magukat, és szolgáltatás kifejlesztése, illetve működtetése során megszerzett tapasztalat az Xbox Live-ot is erősíteni fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CSOCSO #3
    inenn is látható mekkora egy fasszopo buzi ez az MS a köcsög Xboxával!! esküszöm sajnálom az X eseket meg az Xboxot hoyg egy ilyen szarfoso céget kell szolgálnia!
    persze az ms különállót csinál..tehát havonta kell majd fizetned az ms nek azé hoyg gamezzál vmivel!
  • Tompi #2
    Egyetertek! A vegen meg a jetekiras terhet is leveszi a tobbi ceg nyakarol ;)
    Nyilvan a jetekfejlesztok is ugy gondoljak, hogy csak kifejlesztik a game-t es az MS majd jol lenyulja a penzt a havi dijjakbol!