JohnnyCage

EA, Activision: Lassan terjedhetnek el az online játékok

Két vezető játékszoftver kiadó, az Electronic Arts és az Activision is úgy véli, az online játékok előtt valóban nagy jövő áll, évek telhetnek el azonban, mire a tervek valósággá kezdenek válni.

A nagyobb játékkiadók szerint van jövőjük az olyan online játékoknak, mint amilyeneket a Microsoft elképzel, és amilyenek előzeteseit a szoftvercég a héten be is mutatta, de a sikerekhez még hosszú évek kemény munkája, illetve óriási befektetések szükségesek.

A szélessávú internethozzáférések lassú terjedése az USA-ban, illetve a kipróbálatlan üzleti modellek érdekessé, de bizonytalanná teszik a konzolokkal elérhető online játékszolgáltatások tervét - állítják a játékkiadók vezetői. - Úgy gondolom, az online játékszolgáltatások az előttünk álló időszakban jelentős növekedést hozhatnak - mondta Bobby Kotick, az Activision vezérigazgatója, aki szerint a konzolokkal elért online játékszolgáltatások csak 2006 - 2007 körülre terjednek el általánosan.

- A broadband infrastruktúra jelenleg nincs eléggé kifejlődve az Egyesült Államokban ahhoz, hogy támogassa az efféle szolgáltatásokat - mondta Kotick a napokban megrendezett Las Vegas-i Electronic Entertaiment Expo (E3) kiállításon tartott beszédében. Ennek ellenére az Activision nem fordít hátat az online konzoljátékoknak, és legsikeresebb játékait, mint például a Tony Hawk sorozatot, online funkciókkal is ellátja a közeljövőben.

A piacvezető Electronic Arts hasonló tervekről számolt be. A társaság többek között Madden NFL játékát fogja kiadni online változatban.

Az Interactive Digital Software Association (IDSA) napokban kiadott felmérése szerint a videójátékokkal rendszeresen játszók 31 százaléka online is játszik. Az online játékosok alig 6 százaléka lenne azonban hajlandó előfizetési díjat fizetni a szolgáltatásokért, ami nem éppen kedvező adat a kiadók számára. Az Electronic Arts például sikereket ért el az előfizetéses online PC játékszolgáltatások terén, nem valószínű azonban, hogy ez a siker az újgenerációs konzolok játékaival is megismételhető lenne a közeljövőben.

Az Electronic Arts egyébként az idei évben csak a Sony PlayStation 2 online funkcióit fogja támogatni. A PS2 online funkcióit az augusztus 27-én debütáló kiegészítő csomaggal lehet majd elérni. A játékkiadó egyelőre nem támogatja a Microsoft készülőben lévő Xbox Live online játékszolgáltatását.

Kotick az Activision-től csak annyit fűzött mindehhez, hogy "ezidáig senki nem csatlakozott az Xbox Live-hoz."

A japán Sony a héten egyébként a társaság egyértemű győzelméről beszélt a "konzolháborúban", mivel a PlayStation 2 játékkonzol a cég elmondása szerint megtámadhatatlan elsőséget szerzett a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!