JohnnyCage

Gartner: Stabilizálódik a kommunikációs chipek piaca

A kommunikációs chipek gyártói számára a 2001-es év hozta a gazdasági recesszió legnehezebb időszakát, amikoris a piac mintegy 38 százalékkal esett vissza. Az idei évben azonban már lassú fellendülés érezhető a szektorban.

2001-ben a kommunikációs chipeket gyártó cégek bevételei közel 40 százalékkal estek vissza a gazdasági recesszió, a kiadások csökkenése, illetve a raktárkészletek felhalmozódása miatt, áll a Gartner piackutató cég jelentésében. A helyzetet tovább rontotta, hogy néhány kisebb szegmenst, például a Bluetooth chipek piacát kivéve minden területen csökkentek a gyártók bevételei. A piac 20 legnagyobb társasága közül egyedül a Qualcomm tudta növelni bevételeit a 2001-es évben.

"Ez volt a legnagyobb csapás a félvezetőszektorban egy olyan évben, amely évtizedek óta a legrosszabb eredményeket hozta a félvezetőipar számára" - mondta Joseph Byrne, a Gartner kommunikációs chipekkel foglalkozó elemzője. Byrne elmondása szerint azonban az újbóli fellendülés már megkezdődött. A mobiltelefonokba szánt chipek eladásai már 2001 végefelé elkezdtek növekedni, és a gigabit Ethernet chipek is egyre bővülő piaccal nézhetnek szembe. A 2002-es év a tavalyihoz képest várhatóan nem hoz számottevő növekedést a kommunikációs chipek gyártói számára, de az elkövetkező évek várhatóan már ismét lendületes növekedést fognak hozni.

A communikációs chipek piacán továbbra is az Agere Systems a piacvezető, amely társaság 2001-ben 38,9 százalékos visszaesést követően 2,8 milliárd dollár bevételt ért el. Az Intel ugyanezen idő alatt a negyedik helyről a másodikra ugrott, bár a társaság bevételei a szegmensben 22 százalékos visszaesést követően 2,7 milliárd dollárt tettek ki. "Kevésbé csinálták rosszul, mint a többi társaság" - mondta Byrne.

Az időszak egyik legnagyobb vesztese a Motorola volt, amely cég a kommunikációs chipek piacán elért 2,2 milliárd dolláros bevételével 45,2 százalékos visszaesést regisztrálhatott. A társaság ezzel elveszítette második helyét, és a negyedik helyre csúszott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!