JohnnyCage

A bíró moduláris Windows-t akar

Colleen Kollar-Kotelly, az Egyesült Államok Szövetségi Körzeti Bíróságának bírója bejelentette, hogy látni akar egy lebutított Windows változatot.

A Microsoft tiltakozása ellenére a szoftvercég ellen folyó antitröszt per bírónője bejelentette, hogy a kilenc felperes állam egy számítógépes szakértő segítségével demonstrálja a személyre szabható, moduláris, vagy ha úgy tetszik, lebutított Windows verziót. A bemutatóra május 15-én kerül sor.

A moduláris Windows változat kiadásának biztosítása felperes államok egyik kulcsfontosságú célja. A felperesek szerint egy ilyen változat egyenlő feltételeket teremtene a Microsoft különféle alkalmazásaival versengő megoldások, legfőképp webböngészők, és multimédia lejátszóprogramok számára.

A szoftveróriás azonban azt állítja, egy ilyen változat kiadása technikailag lehetetlen, és zűrzavart keltene a felhasználók között, valamint a számítástechnikai iparban egyaránt. A felperesek szerint James Bach azonban készített egy moduláris változatot a Windows-ból a Microsoft saját technológiái segítségével.

Bach, aki korábban vállalkozóként dolgozott a Microsoft számára, a Windows XP Embedded operációs rendszert alakította át. A Windows XP Embedded egyébként beágyazott, speciális alkalmazásokhoz készült, mint a pénztárgépek, és a bankautomaták.

Bach-nak be kell bizonyítania a bíróság előtt, hogy az általa készített moduláris változat "robosztus és megbízható", közölte Kollar-Kotelly bírónő. A Microsoft ügyvédei szerint az egész beidézés felháborító, és a felperes államoknak korábban kellett volna belekapcsolni a perbe. Az utóbbi résszel egyébként Kollar-Kotelly bírónő is egyetért, aki elmondta, hogy a felperesek először februárban akarták tanúskodásra kérni a szakértőt, de később stratégiai okokból meggondolták magukat.

A bírónő azonban úgy véli, fontos, hogy meghallgassanak egy olyan szakértőt, akinek tapasztalata van a Windows modulárissá tételében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #60
    de amikor kb. 100 WinNT-t kell felügyelni, és a saját hálózatkezelésébe belerokkan az egész szar, akkor van igazán gond!

    Akkor ott tényleg elég nagy gond van de nem a Windows-al.
    Egy intelligensen összerakott hálózaton (amihez persze pénz kellene amit inkább nem számítógépekre szoktak költeni az okosok - és szerintem te is ennek az áldozata vagy) a Windows 2000 kb 500-1000 gépet simán kezel, két hétben egyszer kell újraindítani update-ek miatt.
    Persze ehhez olyan szerverek is kellenek amik 50-100,000$ körül futnak. Nekem több olyan ügyfelem is van ahol az informatikai rendszer a fent említett méretű, mégsincs sok szívás a Windows hálóval (Novell-el több gond van, Unix-al kevesebb). A legjobb dolog a Windowsban, hogy könnyű rá képzett szakembereket találni, amit a Unixról sajnos nem mondhatsz el. A rendszert olcsó beszerezni (az egyik ügyfelemnek van egy SGI gépe amire csak az Irix került 25000$-ba) és viszonylag olcsó rá a szervíz és a munkaerő a telített piac miatt.

    Tehát megvannak az előnyei és a hátrányai egy Windows hálónak de ahhoz, hogy 100 gép alatt lerohadjon, valami nagyon nagy gondnak kell lenni.
  • Johann #57
    Sajnos belölem a tapasztalat beszél! Engem nem érdekel a Windows forrása, nem érdekelnek a játékok, nekem csak az lenne a fontos hogy ne szivjak a nyamvadt WinNT serverrel és a tartományával egész nap! Ugyanis az mindenre jó csak nagyvállalati hálózatos feladatokra nem! Istenverése magyarul! Az sem érdekel hogy egy otthoni PC nem fagy le, és nincs vele gond, de amikor kb. 100 WinNT-t kell felügyelni, és a saját hálózatkezelésébe belerokkan az egész szar, akkor van igazán gond! Sajnos akik itt hozzászólnak, többnyire csak otthon látnak Windows-t és csak játszanak vele! Nekik biztos jó és megfelelö!
  • Johann #55
    Nem értek egyet azokkal akik idekeverik az autógyárakat, és egyéb cégeket, mert nem vethetö össze! például ha a BMW gyárt egy speciális autót ami sokaknak nem tetszik, akkor le van szarva, veszek 1 Audit, ami megfelelö számomra! Van alternatíva, nem vagyok rákényszerítve! De ha a MS csinál valamit, akkor az az egész informatikára hatással lesz, és nem lehet tenni semmit, mert rá vagyok kényszerítve! Nem lehet párhuzamot vonni ezen dolgok között! Ilyen esetben már igenis bele kell szólni abba, hogy mit csinálhat és mit nem, mert tulságosan nagy hatalma van, az egész világ függ töle! Most gondoljátok el ha a repülötereken, vagy egyéb létfontosságú helyeken Windowsok futnának, mert nem lenne más, mi lenne akkor itt a földön? Akkor lenne káosz igazán! :)
    Egyébként én mint alkalmazott nem tudok mit tenni, ha az a cég ahol dolgozom a Windows rendszerben hisz, és ezzel kell dolgoznom! Az MS úgyis megtéveszt és elbüvöl minden vezetöt akik döntenek, hogy az ö termékük a király és azt veszik meg! Holott az egész rohad belül, csak a körítés kiváló!
    Aki úgy látja, hogy alaptalanul vádolják öket, söt esetleg védöszárnyai alá veszi öket, az nagyon jóhiszemü, és kevés informatikai tapasztalattal bírhat! Legföképpen pedig nem látja a jövöre nézve a veszélyeket!
  • zplayer #50
    en se orulnek ennek, velemenyenm szerint is kaosz lenne a vege. Az se jo viszont ha masokat zarnak el a fejlesztes lehetosegetol. Viszont felmerult bennem egy kerdes. Nem e kaosz lenne annak is a vege, ha a tobbi oprendszer mondjuk ""felhuzna"" magat a windows melle? Gondolj csak bele. Portolni a programot masik oprendszerre. Vajon hany ceg tenne ezt meg igazabol?

    mondjuk elegge elkepzelhetetlen szamomra mert egyik nincs a masik nelkul, ha nincs igeny nem lesz portolas, amig a windows a meno addig nem csinalnak programot mas oprendszerre.

    a fene tudja. meglassuk.
  • Yfel #49
    Varjal most szamolom ;-)

    Persze ha rendes indokaid vannak es normalis vitat akarsz folytatni, akkor szeretettel varom a velemenyed :)
  • Yeti #48
    Tudod az a gond a mp eroforrasigenyeivel, hogy egy gyengebb gepen nem lehet vele lejatszani semmit, mert szaggat az egesz.
  • galocza #46
    lehet hogy túloztam, de szerintem nem túlságosan valóságtó elrugaszkodott.
    alma: a különböző fájltípusokhoz akármilyen programot hozzá tudsz rendelni (persze érdemes olyat, amelyik le is játssza...). nálam az avit, mpgt, datot, wmvt a bsplayer nyitja meg, mp3at winamp. idejét se tudom, mikor láttam wmpt utoljára...
  • Bekomman #45
    "A grafikai programozói Bill Gates díjjat idén XY kapta az 1024 bites színméjség feléfedezéséért."
    Tisztára meg lesz a nagy gála mint az oszkárnál.
  • Bekomman #44
    Itt csak arról van szó hogy a ferrárihoz is rendelhetsz opcióként chip tuningot meg hátsó légzsákot, nagyobb motort.
  • Bekomman #43
    Mennyit fizettek ezért a beszólásért.