JohnnyCage

Lassul a PC piac visszaesése, a notebookok továbbra is slágerek

A PC-k eladásai az Egyesült Államok piacán 7,6 százalékkal estek vissza márciusban, ami az elmúlt néhány hónapban tapasztaltnál kisebb mértékű csökkenést jelent. A notebookok továbbra is slágerterméknek számítanak, és igen jól fogynak.

A NPD Techworld adatai szerint amerikai PC piacon a március 7,6 százalékos visszaesést hozott az előző év azonos időszakához képest, ami a bevételek csökkenési ütemének jelentős lassulását jelenti. A februári bevételek 17,2 százalékkal maradtak el 2001 februárjához képest.

Az eladott notebook száma márciusban 32 százalékkal múlta felül az előző év ugyanezen időszakának eredményét, amely jól mutatja, hogy a szegmens továbbra is igen erős, és a PC ipar egyik húzóágazatát képezi. A februári eredmények hasonló mértékű, egész pontosan 30 százalékos növekedést mutattak, szintén éves szinten. Ami az asztali PC-k eladási darabszámát illeti, a március 17,5, a február pedig 25 százalékos visszaesést hozott az egy évvel korábbi eredményekhez képest.

Az elemzők szerint a notebookok hódításának feltűnően nagy lendülete elsősorban annak köszönhető, hogy az asztali rendszereiket leváltó felhasználók egyre több esetben választanak hordozható megoldásokat még akkor is, ha valójában nem tervezik használni azokat utazás közben. A notebookok ára 2001 óta átlagosan is többszáz dollárral csökkent, ami tovább növelte az eszközök iránti keresletet. Sajnos ez a trend az utóbbi hetekben megfordulni látszik, ami elsősorban a dráguló LCD kijelzőknek tudható be.

Steve Baker, az NPD elemzője úgy véli, a notebookok áremelkedése, még ha jelenleg nem is túlzottan jelentős, bizonytalanná teszi az eladások további növekedését. - Az árak a közeljövőben várhatóan tovább emelkednek - mondta Baker, aki hozzátette, hogy a notebookok átlagárának emelkedését a jelenleg még viszonylag drága Pentium 4-M processzorokra épülő modellek terjedése is fokozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!