JohnnyCage

A Dell a HP rovására tör előre a szerverpiacon

A Hewlett-Packard és a Compaq Computer cégek vezetői azt hangoztatják, hogy a tervezett fúzió tövább erősítheti az egyesült óriáscég helyzetét. A két társaság ezidáig azonban jelentős piacokat vesztett a konkurenciának.

Az Intel-alapú szerverek eladásait tekintve a Compaq Computer továbbra is vezető pozícióban van, és az idei első negyedévben mintegy 242 ezer ilyen rendszert értékesített, ami 22,8 százalékos piaci részesedést jelent, áll a Gartner piackutató cég jelentésében. Miközben azonban a Compaq részesedése alig változott az egy évvel korábbi időszakhoz képest, a rivális Dell Computer 15,7-ről 17,8 százalékra növelte saját piaci részesedését. Ezzel egyidőben a HP Intel-alapú szerver eladásai 10 százalékkal visszaestek.

A Hewlett-Packard részesedése 2001 első negyedévében 10 százalék volt, amely az idei első negyedévre 8,6 százalékra csökkent. A társaság számos új Intel-alapú megoldást adott ki a közelmúltban, a piaci részesedés csökkenését azonban nem tudta megállítani.

Az Intel-alapú szerverek üzletágának megerősítése ráadásul az egyik fő oka a HP-Compaq fúziónak. Amennyiben a két cég valóban egyesül, az üzletágat Compaq vezető fogja irányítani. - A HP folyamatosan részesedést és pénzt veszít az Intel-alapú szerverek piacán. Éppen ezért komoly erőfeszítésékre lesz szükség ezen a területen - mondta Carly Fiorina, a HP vezérigazgatója februárban.

A leszállított Intel-alapú szerverek számát illetően a piaci helyzet gyakorlatilag nem változott 2001 első negyedéve óta, a társaságok bevételei ugyanakkor jelentősen csökkentek. A helyzet az Internet-lufi kipukkadását követően gyorsan leromlott. "A cégek szervervásárlási hajlandósága továbbra is igen alacsony" - áll a Gartner jelentésében. A piackutató cég úgy véli, a szerverek eladásai leghamarabb egy évvel azután fognak újból fellendülni, hogy a gazdaság helyzete ismét javulni kezd, hozzátéve, hogy mindez különösen igaz a csúcskategóriás rendszerek piacára.

A Gartner szerint az Intel-alapú megoldások a szerverpiac 90 százalékát teszik ki, legalábbis az eladott darabszámot illetően. A bevételt tekintve az Intel rendszerek részesedése ennél jóval kisebb, mivel a nagyteljesítményű Unix szerverek dollár százezrekbe, esetenként milliókba is kerülhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!