JohnnyCage

Vezető szerepet kaphat a Banias?

Egyes, tajvani notebook gyártók szerint az Intel Banias kódnevű mobil processzora a közeljövőben domináns szerephez juthat a hordozható PC-kben, amelyek 70 - 80 százalékában az elkövetkező években ilyen processzor lesz.

A Banias kódnevű mobil processzor a Pentium 4-M chipet követően kerül majd forgalomba, és a notebook számítógépek mellett a mobil internetes eszközök egyik alapeleme lesz. A közeljövőben megjelenő processzor a hírek szerint rendkívül alacsony fogyasztással, ugyanakkor igen jó teljesítménytényezőkkel fog rendelkezni, és a Pentium 4-M, illetve Mobile Celeron sorozatok mellett az Intel harmadik notebook processzor termékvonala lesz.

A tajvani gyártók szerint az Intel által beharangozott "Mobile Internet PC" koncepció valójában drótnélküli hálózati hozzáféréssel, illetve fejlett energiagazdálkodási funkciókkal rendelkező notebookokat fog takarni.

A Banias chipek az Intel történelmének első olyan x86-alapú processzorai lesznek, amelyeket a társaság már a kezdetektől fogva kizárólag a mobil eszközök igényeinek megfelelően fejlesztett ki. A Banias tehát nem a Pentium 4 módosított változata lesz, hanem egy teljesen új megoldás.

Az Intel tervei szerint a Banias chipek kezdetben 1,4, 1,5, és 1,6 GHz-es órajelen fognak működni, a chipekre épülő notebookok ára pedig 2000 - 3000 dollár lesz. A második generációs változatok 1,7 GHz, és afölötti órajellel kerülnek majd forgalomba a jövő év második negyedében, de lesznek alacsony- és ultralacsony tápfeszültségű változatok is 1,1, illetve 900 MHz-es órajellel, és mégkisebb fogyasztással.

A P4-M az idei harmadik negyedévben éri el a 2,0 GHz órajelet, a negyedik negyedévre pedig már a 2,1 GHz-es változat várható. A jövő év elején a 2,2 GHz-es Pentium 4-M, valamint az 1,7 és 1,8 GHz-es Mobile Celeron is napvilágot lát. A Mobile Pentium III vonal utolsó tagja az 1,33 GHz-es változat lesz az idei év végén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!