Franczy

Kiegészül a 802.11-es hálózati szabvány

Az IEEE 802.11 típusú vezeték nélküli hálózati szabvány a különböző mobil és vezeték nélküli eszközök piacán a közelmúltban egyre nagyobb népszerűségre tett szert, azonban a fejlődés a számítástechnika ezen területén sem áll meg, ugyanis a jövő év folyamán várhatóan újabb kiterjesztéseket és sajátosságokat kap majd az említett szabvány. Stewart J. Kerry, az IEEE 802.11-es hálózati szabvány továbbfejlesztésével foglalkozó munkacsoport elnöke, valamint a Philips Semiconductors fejlesztési részlegének a vezetője az üggyel kapcsolatban a napokban elmondta, hogy a hálózati szabvány előreláthatólag öt új kiegészítéssel bővül majd, és új verziója várhatóan valamikor 2003-ban készül el.

A 802.11 szabvánnyal kompatibilis interfésszel rendelkező termékek fejlesztésével foglalkozó OEM és rendszerintegrátor cégek arra számíthatnak, hogy az 5 GHz-es működési frekvenciát használó 802.11h szabvány véglegesítése várhatóan a jövő év márciusában fejeződik majd be - mondta Kerry, majd hozzátette, hogy az eredeti 802.11b szabványú interfésszel rendelkező eszközök világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a szabvány kiterjesztése révén azonban új frekvenciák használatba vétele is lehetségessé válik. Kerry egyébként elárulta, hogy nemrégiben már a vadonatúj WNG (Wireless Next Generation) szabvánnyal kapcsolatos tárgyalások és egyeztetések is megkezdődtek.

Kerry arról is beszámolt, hogy a 802.11i típusjelzésű kiegészítés révén a 802.11-es vezeték nélküli hálózati szabvány minden eddiginél nagyobb biztonságot garantál majd, igaz ezen kiegészítés elfogadására kicsit többet kell majd várni, ugyanis a 802.11i szabvány véglegesítésére a legjobb esetben is csak a jövő év szeptemberében kerülhet sor. Ugyancsak említést kell tennünk a 802.11e jelzésű kiegészítésről, mely különböző szolgáltatási minőségeket határoz meg és várhatóan már 2003 januárjában elfogadja majd az IEEE testület, ezenkívül pedig a jövő év márciusában véglegesülő 802.11g jelzésű kiegészítés arra lesz hivatott, hogy 20 Mb/s-mal növelje a szabványban rögzített fizikai réteg adatátviteli sebességét. Ugyancsak 2003 márciusban várható a 802.11f szabvány elfogadása, mely szabvány az adatmegosztás ajánlott protokolljait foglalja magába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!