JohnnyCage

Melyik technológia lesz a 802.11b utódja?

Többek között ez a kérdés is felmerült a Comdexen, ahol két új, a 802.11b leváltására szánt technológia is hírt adott magáról.

Az IEEE 802.11b szabvány a közelmúltban terjedt el, mint drótnélküli hálózati technológia, amely lehetővé teszi az egyes asztali PC-k, notebookok, és egyéb eszközök helyi hálózatba kötését kábelek nélkül. A technológia olyan helyeken, mint a repülőterek és a szállodák, internetezésre is használható. A 802.11b eszközök döntő többségét jelenleg a Cisco Systems, 3Com, Proxim, Intel, és Agere Systems cégek gyártják.

Mindkét új technológia, a 802.11a és a 802.11g is 54 Mbps sebességre képes, vagyis a jelenleg általánosan használt 802.11b 11 Mbps sebességének közel ötszörösége. A szakértők szerint ez a sebesség minimálisan szükséges ahhoz, hogy a jövő drótnélküli hálózati rendszerein keresztül audió- és videófájlok is továbbíthatóak legyenek. A probléma a szakértők szerint azonban az, hogy három különböző technológia nem jelenhet meg a piacon, mivel a felhasználókat összezavarják a különböző, egymással inkompatibilis megoldások.

Mint korábbi hírünkben beszámoltunk róla, a Comdex kiállításon több cég, köztük az Intellel, bejelentette 802.11a-alapú eszközeit. Sokak szerint a 802.11g-re ezért nincs szükség. A probléma azonban a kompatibilitásban rejlik, az 5 GHz-es sávban működő 802.11a ugyanis nem kompatibilis a 2,4 GHz-es 802.11b-vel, a mindkét rendszerben működő eszközök ára pedig meglehetősen magas.

A 802.11g, amelyet a napokban az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Elektronos és Elektronikai Mérnökök Szervezete) szabványügyi csoport is jóváhagyott, a 802.11b-vel egyező 2,4 GHz-es sávban működik, és kompatibilis azzal. A 2,4 GHz-es frekvenciatartomány azonban kezd túlzsúfolttá válni, ami különféle interferencia problémákat okozhat. A 802.11a ettől többnyire mentes, a rendszer 5 GHz-es működési tartományában azonban nagyobb problémát okozhat egy, a jel útjába akadó tárgy.

A 802.11g szabványhoz az IEEE az Intersil és Texas Instruments cégek rivális javaslatait vizsgálta meg. Az elfogadott szabványba végülis mindkét megoldásból bekerültek bizonyos elemek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!