Franczy

Intel UWB: az USB, illetve a Bluetooth utódja?

Az Intel a közelmúltban óriási összegeket fektetett az úgynevezett UWB (Ultrawideband) technológia kifejlesztésébe, melynek meg is lett az eredménye, ugyanis az FCC (Federal Communications Commission) a napokban jóváhagyta az Intel ezen technológiáját.

Ennek lényege, hogy rádióhullámok segítségével nagy sávszélességű kapcsolatot valósít meg a számítógépek, illetve különböző egyéb digitális eszközök között. Kevin Kahn, az Intel Communications Interconnect Technology Lab igazgatója szerint az UWB technológiában olyan lehetőségek rejtőznek, hogy nem is lehet kétséges, hogy a nagy sávszélességű, vezeték nélküli adatátviteli megoldások piacán az UWB hamarosan ipari standarddá válik.

Az Intel tehát az eddigiekben már nagyon komoly összegeket fektetett az UWB projektbe, melynek napjainkra már meg is van az eredménye, azonban az Intel saját bevallása szerint még legalább 5-7 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az UWB teljesen kinője gyermekbetegségeit, és széles körben elterjedjen. Az Intel képviselői a napokban több részletet is elárultak az UWB technológiával kapcsolatban, így többek között tudni lehet, hogy az UWB teljesen más adatátviteli technikára épül, mint a jelenleg használatos hasonló megoldások legtöbbje.

Ezek szerint az UWB működésének lényege, hogy az UWB adóállomás folyamatosan rengeteg rövid, de erős jelet sugároz ki magából, mégpedig széles frekvenciatartományban, melynek köszönhetően az Intel szerint rövid távolságon belül rendkívül nagy sávszélesség érhető el amellett, hogy az UWB eszközök áramfelvétele minimális marad. Az Intel laboratóriumi vizsgálatai azt mutatják, hogy az UWB technológia révén relatíve rövid távon, azaz 4-5 méteren belül 400-500 Mbit/s-os adatátviteli sebesség érhető el, mely a jelenleg széles körben használatos 802.11b szabvány 10 Mbit/s adatátviteli sebességéhez képest jelentősen kedvezőbb.

Az igazsághoz tartozik, hogy az utóbbi szabvány ezt az adatátviteli sebességet akár 40-50 méteres távolságon belül is képes garantálni, azonban az UWB elsősorban nem az ilyen nagy távolságok áthidalására hivatott, hanem sokkal inkább arra, hogy az egymás mellett elhelyezkedő különböző digitális eszközöket és számítógépeket összekösse egymással.

Az Intel szerint minden esély meg van arra, hogy az UWB a közeljövőben a jelenlegi USB 1.1, illetve USB 2.0 technológiák helyébe lépjen, ugyanis az UWB vezeték nélküli technológiák révén is képes az USB 2.0 szabvány által vezetékeken keresztül garantált 480 Mbit/s-os adatátviteli sebességre. Mások az UWB-t egyszerűen a jövő Bluetooth-ának nevezik, mely jelenleg terjedő félben levő technológia egyébként 9-10 méteres távolságon belül 1 Mbit/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #1
    Okés, nagyon frankó, de ha
    "az egymás mellett lévő eszközöket hivatott összekötni egymással", akkor nem lenne egyszerűbb összedugni Firewire-el?
    Csak nem kisebb egy teljes adó meg minden ami kell hozzá, mint egy port.

    Ha ezt a teljesítményt hozná 10-15 méteren is, akkor isteni lenne.

    Őszintén megvallva, szeretném egyszer kipróbálni, milyen is az, amikor otthon van egy Airport hálózatod, és a laptopoddal onnan netezel a lakásban, ahol akarsz, és nem is esik le a kábel sebessége.

    Mikor lesz Ferihegyen is ingyenes WiFi hálózat?
    Amerikában már némelyik reptéren van.