Franczy

802.15.1, az IEEE-féle Bluetooth

A különféle elektronikus és elektromos eszközök szabványosításával foglalkozó IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) szakértői gárdája a napokban jóváhagyta az IEEE saját fejlesztésű Bluetooth technológiájának szabványát, mely lépésnek köszönhetően várhatóan egyre szélesebb körben terjed majd el ez a mobiltelefonok, számítógépek és egyéb elektronikus eszközök rövid távon belüli vezeték nélküli összekapcsolására hivatott technológia. Az IEEE szóvivője elmondta, hogy az IEEE nemzetközi szakértői testülete a 802.15.1-es szabvány képében egy olyan szabványt hagyott jóvá a napokban, mely teljes mértékben kompatibilis a Bluetooth 1.1-es szabvánnyal.

A Bluetooth-ról (Kékfog) röviden annyit érdemes tudni, hogy egy olyan adatátviteli technológia, mely a különféle elektronikus eszközök közötti adatfolyam biztosítására hivatott, mégpedig oly módon, hogy működéséhez mindenfajta vezetéket nélkülöz. A Bluetooth technológiát lényegében azért fejlesztették ki pár éve, hogy segítségével minden korábbinál könnyebben és zökkenőmentesebben lehessen összekapcsolni például egy mobiltelefont és egy hordozható számítógépet, vagy egy kéziszámítógépet és egy nyomtatót, de az ilyen és ehhez hasonló felhasználási köröket még sokáig lehetne sorolni.

A Bluetooth szabvány promótálásával a BSIG (Bluetooth Special Interest Group) szervezet foglalkozik, mely szervezet tagjai közé tartoznak többek közt olyan nagy és neves, különböző hálózati és vezeték nélküli fejlesztésekkel foglalkozó nagyvállalatok, mint például a 3Com, a Nokia, az Ericsson, vagy az Intel. A Bluetooth szabvánnyal kompatibilis eszközök az egyéb vezeték nélküli szabványokkal kompatibilis eszközökhöz képest a közelmúltban sokkal lassabban kezdték meghódítani a piacot, azonban mostanság már minden jel arra mutat, hogy a Bluetooth ledolgozta hátrányát, és hamarosan egy rendkívül széles körben használatos technológia válik belőle. A Bluetooth térnyerése szempontjából mindenképpen üdvözölendő, hogy manapság szinte egymás után jelennek meg a piacon az olyan különböző mobiltelefonok, kéziszámítógépek és notebookok, melyek már integrált Bluetooth kontrollerrel rendelkeznek.

A most bejelentett IEEE-féle Bluetooth szabványt, a 802.15.1-et az IEEE azon 802-es Szabvány Bizottsága hagyta jóvá, mely többek közt az egyre szélesebb körben használatos 802.11-es vezeték nélküli szabványt is elfogadta a közelmúltban. A 802.11-es szabvány egyébként 100 méteren belül 54 Mbps-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé, ezzel szemben a nem mellékesen más kategóriába tartozó 802.15.1-es szabvány 10 méteres hatósugarat ír csak elő, és ezen szabvány adatátviteli sebessége is csak töredéke a 802.11-es szabványénak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!