Franczy

Xbox: Japán után Európában is kudarc

Egy a SoundView Technology Group finanszírozási bank szakértői által készített és a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy minden korábbi feltételezéssel ellentétben a Microsoft valószínűleg nem tudja teljesíteni első játékkonzoljával, az Xbox-szal kapcsolatos terveit, ugyanis a konzol Japánban és Európában sem túl kelendő, legalábbis annyira semmiképpen sem, mint ahogy azt a szoftvercég szakemberei korábban remélték. A tanulmány egyik készítőjeként jegyzett Mark Specker az üggyel kapcsolatban az NPD Techworld piackutató cég legfrissebb adataira hivatkozva a napokban azt nyilatkozta, hogy jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy a Microsoft a június 30-án véget érő üzleti évben csak mintegy 4,35 millió darab Xboxot tud eladni, miközben a cég korábban azt tervezte, hogy ezen időszak alatt legalább 4,6 millió konzolt fog eladni. A Microsoft egyes optimista vezetői korábban egyébként azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy idén június 30-ig több mint 6 millió darab Xbox kerül majd forgalomba.

Specker felhívta a figyelmet arra, hogy az Xbox vártnál rosszabb eladási mutatói egyértelműen annak tudhatók be, hogy a világ legnagyobb szoftvercégének első játékkonzolja az amúgy rendkívül fontos japán és európai piacon korántsem lett olyan sikeres, mint ahogyan azt korábban sokan remélték. Az Egyesült Államokban a tavalyi év utolsó negyedévében debütált Xbox idén előbb Japánban, később pedig Európában is megjelent a kereskedelmi forgalomban. Sok szakértő szerint egyébként korántsem meglepő, hogy a Microsoft konzolja Japánban nem vált bestsellerré, ugyanis a hazai gyártmányú konzolokkal zsúfolt japán piacon egy amerikai konzolt sokan előítéletekkel fogadnak, ráadásul az sem tett túl jót az Xbox japán eladási mutatóinak, hogy a szigetországban a konzol hibásan került forgalomba. Ezt követte az európai debütálás, melytől mindenki azt várta, hogy az Xbox eladások jelentős mértékben megugranak majd, azonban mint azt most már tudni lehet, erre mégsem került sor. Szakértők szerint az európai országokban elsősorban azért nem túl kelendő az Xbox, mert az európaiak eltúlzottnak találják a Microsoft-féle konzol árát.

Specker szerint ezzel együtt a Xbox hosszú távon mindenképpen sikeres vállalkozást jelent a Microsoft számára, most ugyanis egyszerűen arról van csak szó, hogy az Xbox kezdeti eladási mutatói nem éppen úgy alakultak, ahogy sokak szerint alakulniuk kellett volna, azonban ez a cég hosszú távú terveit nem befolyásolja jelentős mértékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #39
    Az emberek nem hülyék.
  • Att #34
    Aki abban reménykedik, hogy Billy papa belebukik, annak csalódást kell okozzak...
    Természetes, hogy most van egy erős konkurencia, ami rég a piacon van, rengeteg játék van hozzá, és az ára már a béka segge alatt van szinte...de ez változni fog, rengeteg játék fog megjelenni dobozra, mást ne mondjak, elég könnyű lesz átfirkantani a PC-s sikerjátékokat...és az árat is kénytelenek lesznek lejjebbvini..
    Sok emberben ugyanakkor ott van a M$ ellenesség, a Sonyt meg sokan istenítik...(hogy miért, az előttem rejtély, szerintem ugyanolyan gátlástalan, megalomán, szemét kőkemény üzletpolitikát folytató banda...)A PS2-t meg lassan túlhaladja a kor..Jó, lesz PS3, de akkor már ott lesz mellette az XBOX 2 is...igazi gigászok csatája lesz...
  • CAD #33
    Hat Sony talan nem annyira... Nintendo meg soha nem volt az a uberkonzol ceg (bar volt 1-2 jo dobasa, de azok az idok mar elmultak).
  • Hahoocsi #30
    A magyarországi kiadásról csak annyit, hogy tudtommal hivatalosan nem hozzák be, de a Media Markt, +1-2 nagyobb áruház saját szakállára importál néhányat. (Ezt 1 olyan tag mondta, aki a keresztdobozra fejleszt játékot, itthon, egy speckó PC-re kötött változattal)
  • PyRex #28
    Nem ertelek, amikor a PS2 megjelent magyarorszagon, 190 ezer HUF volt. Az X ennel lenyegesebben olcsobb, akkor mi a gondod? PS2 az max. jatekellatottsagban jobb az x-nel, bar a kezdetekkor semmi jatek nem volt ra, csak a regi PSX-esek ugye. Hardverileg az X gyalazza a PS2-t...

    PyRex
  • PyRex #27
    1. Tobb, mint 25 jatek van az europai verziohoz.
    2. Amikor a PSX kijott, semmi nem volt ra.
    3. Amikor a PS2 kijott 1 ev kellett, mig kijott az elso olyan jatek, ami mar PS2-tes szinvonalu volt.

    PyRex
  • Kosh #24
    M$ foglalkozzon inkább winXP 2.0 kreálással mint konzolgyártással. Gondolták ha valami új piacra belépnek akkor ott rögtön piacvezetők lesznek és monopóliummá válnak... hát ez most nem fog bejönni.

    Ja és a "2-3 év múlva megtérül" dologról csak annyit, hogy addigra már új konzolok jelennek meg (PS3?) szal ha nem akar lemeradni a fejlődésben adhatja ki az Xbox2-t, amin persze megint bukik. (éppencsak megtérül addigra az előző?)
  • PyRex #20
    ...kinek mi a kiraly gep. amugy valoban foleg a moncsi hianyzik, abbol viszont nem szabad tragyat venni, szoval 60-70-et nyugodtan szamolhatunk ra. Aztan fel evente +50-et bovitesre, ennek ellenere en is a pc mellett vagyok...

    PyRex
  • PyRex #18
    138 ezerert lehet mar X-et kapni Magyarorszagon, kulfoldon meg olcsobb. Ebbol talan egy tapos videokartyat veszel, de gepet biztosan nem...

    PyRex
  • pilóta #17
    Hát igen...
    Az amcsik megveszik, az európaiak meg rájöttek, hogy ennyi pénzért vehetnek egy tápos PC-t, amivel kicsit többre mennek, mint egy xdobozzal...