JohnnyCage

Ma szavaznak a HP részvényesek

A Hewlett-Packard (HP) részvényesei kedden, a Compaq Computer részvényesek pedig egy nappal később, szerdán szavaznak a történelem eddigi legnagyobb céges egyesülésének kimeneteléről. A HP-Compaq fúzió sorsa azonban csak napok, esetleg hetek múlva dől el, mivel a szakértők szerint a szavazatok összeszámlálása sok időt fog igénybe venni.

A két óriáscég sorsa ma dől el a HP szavazásán a Cupertino-i (Kalifornia) Flint Centerben, a hivatalos végeredményre azonban a jelek szerint még hetekig várni kell majd. Néhány órával a szavazás előtt a HP alapító család tagjai élveztek nagyobb bizalmat a biztos szavazók körében. A részvényesek 24 százaléka egyértelműen igazat adott a Hewlett, illetve Packard alapító családok tagjainak, hogy a fúzió egy "25 milliárd dolláros hiba" lenne. Ezzel szemben a részvénytulajdonosok 20 százaléka szavaz biztosan igennel az egyesítésre.


Carly Fiorina (HP) és Michael Capellas (Compaq)

Walter Hewlett, aki szerint Carly Fiorinának, a HP vezérigazgatójának a fúzió sikertelensége esetén mennie kell úgy véli, a társaságnak a jövőben is elsősorban a nyomtató üzletágra kellene összpontosítania. A nyomtató üzletág ugyanis igen jelentős hasznot termel, a két óriáscég kevésbé, vagy egyáltalán nem jövedelmező PC üzletágát pedig komoly bizonyítalanság övezi.

Carly Fiorina, a HP három éve kinevezett vezérigazgatója ellenben biztos benne, hogy a két cég egyesítése egy olyan óriást hozna létre, amely még az IBM-nek is komoly konkurenciát jelentene. A vezetőnő szerint a jelenlegi gazdasági és piaci helyzetben hosszútávon csak a legnagyobbak maradhatnak talpon.

A tervezett fúzió tavaly szeptember 3-ai bejelentése óta a HP részvényei 17 százalékot veszítettek értékükből, a Compaq részvények árfolyama pedig 27 százalékkal esett vissza. Mindez arra utal, hogy a befektetők nem bíznak a fúzió megvalósulásában. A szavazás eredményéről a mai napon várhatóan csak durva becslés fog napvilágot látni, a 900 ezer szavazat teljes összeszámolásához várhatóan hetek kellenek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • St #15
    Sajnos azt, hogy megtévesztő nicket regisztráljon nem tudjuk megakadályozni, de az ilyen nicket le tudjuk tiltani. Aki ilyet tapasztal írjon nekem, és letiltom.
  • dewdew #6
    HP Compaq fuziorol annyit, hogy a kep lattan nem csak a ket ceg fog egyesulni... :)))
  • Supergamer #1
    Én mindenesetre nagy HPárti vagyok.