Franczy

Információk az AMD Fab 30-as üzeméről

Habár az AMD vezetői a napokban azt nyilatkozták, hogy a 300 milliméteres szilíciumszeletekre történő átállással az AMD-nek egyelőre nem kell sietnie, a chipgyártó azért szépen lassan elkezdte az új technológiára történő átálláshoz szükséges lépések végrehajtását. Különböző források szerint az AMD akár már 2003-ban megkezdheti a 300 milliméteres szilíciumszeletek alkalmazásának tesztjeit, mely teszteket követően akár már egy-két éven belül megkezdődhet majd a jelenleginél nagyobb szilíciumszeletek sorozatgyártásban történő felhasználása.


Dr. Hans Raimond Deppe, az AMD drezdai Fab 30-as üzemének vezérigazgatója és egyben alelnöke az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a 300 milliméteres szilíciumszeletek németországi beszállítói bázisa lényegében már létre is jött a közelmúltban, hiszen a német Infineon Technology éppen mostanában kezdi meg ezen nagyobb méretű szeletek alkalmazását. Úgy vélem, hogy technológiailag mindenképpen logikus lépés lenne az AMD vezetősége részéről, ha a mi drezdai üzemünket jelölné ki a 300 milliméteres szilíciumszeletekkel elsőként foglalkozó AMD részegységnek - mondta Deppe, majd hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy az AMD vezetőségének nagyon sok szempontot figyelembe kell vennie akkor, amikor a közeljövőben ez ügyben döntést hoz majd.

Deppe szerint elképzelhető, hogy a viszonylag magas német adók miatt az AMD végül is nem a drezdai üzemet választja a 300 milliméteres szilíciumszeletek kutatóközpontjává, sőt a végleges helyszín kiválasztásában az is szerepet játszhat, hogy az AMD mely külsős céggel fog megállapodni a nagyobb szeletek ügyében. Szakértők egybehangzó véleménye szerint mindenképpen a drezdai Fab 30 az AMD legfejlettebb technológiákkal rendelkező gyártóüzeme, ahol jelenleg egyébként a legnagyobb teljesítményű Athlon processzorokat gyártják.

Különböző források azt is tudni vélik, hogy a közeljövőben kizárólag a Fab 30-as üzem foglalkozik majd a következő generációs, 64 bites K8-as, vagy más néven Hammer processzorok gyártásával. A Fab 30-as üzemről jelenleg még annyit lehet még tudni, hogy december végére eléri maximális gyártókapacitását, amikor is heti 5 ezer darab 200 milliméteres szilíciumszelet feldolgozására lesz képes. Deppe elmondása szerint a Fab 30 tisztaszobáinak mérete az elmúlt év óta több mint 25 százalékkal növekedett, és a jövőben ezen helyiségek alapterületét még további mintegy 20 százalékkal lehet majd növelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vízipók #6
    Tisztaszoba...
    Most akkor chipgyár, vagy skanzen?
  • mir #5
    10 év múlva megvásárlom a csődbejutott inteltől az alpha jogokat, és én fogom a FAM345565234535ösömben gyártani az alpha EV2341234eseket 3241234123412341Terrahertzen:D