JohnnyCage

250 ezer dollárra büntették az ex-nVidia alkalmazottat

A grafikus processzorokat, valamint alaplapi chipkészleteket gyártó nVidia Corp. egyik volt alkalmazottját negyedmillió dollárra büntette a bíróság, mivel bebizonyosodott, hogy bennfentes kereskedést végzett.

A hírt a Securities and Exchange Commission (SEC) jelentette be a napokban. Manu Shrivasta azon 11 nVidia alkalmazott között volt, akik pozíciójukat kihasználva öt társukkal illegális tőzsdei tevékenységet végeztek. Mint korábban beszámoltunk róla, a 11 nVidia alkalmazott, illetve öt társuk tudomást szerzett arról, hogy a társaság egy igen komoly megrendelést fog kapni a szoftveróriás Microsofttól az Xbox játékkonzolok integrált grafikus chipkészletére. Manu Shrivasta társaival ekkor nagymennyiségű nVidia részvényt vásárolt, majd amikor a szerződés bejelentése után a részvények árfolyama jelentősen megemelkedett, eladták azokat.

- Elégedett vagyok, mivel a bíróság komoly büntetést szabott ki - mondta Helane Morrison, a SEC San Francisco-i irodájának vezetője. - Az ítélet elrettentő például szolgálhat mindazoknak, akik titkos vállalati információkból akarnak hasznot húzni - tette hozzá. Shrivasta és 15 társa a SEC szerint összesen 1,7 millió dollárt szerzett az illegális tevékenységgel 2000 márciusát követően.

A polgári peres eljárás idén szeptemberben indult meg az nVidia egykori mérnöke ellen. A bennfentes kereskedésben Shrivasta mellett további kilenc nVidia mérnök, egy alkalmazott a humán erőforrás részlegnél, egy pénzügyi elemző, illetve négy rokon és ismerős vett részt. Shrivasta-t a bűnügyi perben is bűnösnek találta a bíróság, ami további 500 ezer dollárjába került az nVidia ex-mérnökének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szepi #8
    Ezeket nem azért büntették meg, mert anyagi kárt okoztak, hanem mert kiderült...

    (Tényleg! Tudja valaki, ilyenkor kinek okoztak anyagi kárt? Mert erkölcsit az nVidiának, az stimmel, de kitől nyertek 1,7 milliót? Csak azért kérdem, mert abszolút nem értek a tőzsdéhez. De ha nem tudják, kitől van a pénz, akkor nincs aki beperelje őket, nem? Valaki világositson már fel!)
  • sanya_ #6
    Nagyszerű! 16 emberre a perek után még mindig jut majdnem 1 milla. és ki ne kapna egy nVidia mérnök után. Biztos lesz állása. "Jól megbüntették"
  • Anee #3
    ja szopóscigány
    kár hogy thifődön nincs halálbünti
  • I.C.ram #2
    ja kb :))
  • Break #1
    biztos ki is tuggya fizetni. egy átlag ember mért ne tudná! :-DDDD