JohnnyCage

A Napster és a RIAA ismét a bíróságon

Az egykor népszerű fájlcsere szolgáltatást működtető Napster, valamint az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) immár a sokadik alkalommal találkoztak a bíróságon hétfőn.

A két fél azon vitatkozik tovább, hogy a Napsternek pontosan milyen lépéseket kellene tennie ahhoz, hogy eleget tegyen a bírósági végzésnek, miszerint meg kell akadályoznia a szerzői jogok által védett zenék illegális másolását. A korábban rendkívül népszerű szolgáltatást júliusban volt kénytelen végleg leállítani a társaság, mivel nem sikerült teljesen kiszűrni a szerzői jogok által védett zenéket.

A két fél hétfőn a Pasadena-i (Kalifornia) Szövetségi Fellebbviteli Bíróságon találkozott, hogy ismét megvitassák a jogvédett zenefájlok kiszűrésének kérdését. A korábbi ítéletet egyébként Marilyn Hall Patel bírónő hozta az Egyesült Államok Körzeti Bíróságán, San Francisco-ban.

A Napster ingyenes szolgáltatását egyaránt dicsérték és bírálták, mivel több tízmilliós felhasználói tábora számára lehetővé tette a zeneszámok egymásközti megosztását. A bírósági döntés alapján később ki kellett szűrni a szolgáltatásból a szerzői jogok által védett számokat. A Napster ehhez fájlneveket kért a kiadóktól, de csak az érintett zeneszámok előadóját és címét kapta meg. A RIAA szerint fájlnevek megadására nem volt szükség, ráadásul a szövetség azt is kifogásolta, hogy a Napster a jogsértő tevékenység ismeretében miért nem tett már korábban lépéseket az illegális zenemásolás kiszűrésére.

A két fél jogi küzdelme hétfőn Pasadena-ban folytatódott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]kwega #1
    A Napstert már alig használja valaki. felesleges a pereskedés.