JohnnyCage

Új IBM szuperszámítógép üzemanyagtakarékossági kérdések megoldására

[Industry Standard] Az IBM bejelentette, hogy megalkotta a világ jelenlegi második legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, amely az autók üzemanyagtakarékossági kérdéseivel foglalkozik majd.

Egy Németországban megrendezett, csütörtöki szuperszámítógépes konferencián az International Business Machines Corporation, azaz az IBM bemutatott egy új szuperszámítógépet, amely többek között az autók üzemanyagfelhasználásának javításán és más egyéb energetikai problémák megoldásán fog dolgozni.

Amikor a gazdaságossági és sebességbeli kérdésekről esik szó, manapság az autók nem ellenfelei a számítógépeknek. Az elmúlt néhány évtized alatt az autók üzemanyagfelhasználásának gazdaságossága nem javult számottevően. Eközben a számítástechnikai eszközök teljesítménye százszoros növekedést ért el azonos áramfogyasztás mellett. Az új szuperszámítógép 3,8 trillió számítást végez el másodpercenként, és a National Energy Research Scientific Computing Centerben lesz elhelyezve az Energy Department Lawrence Berkeley National Laboratory létesítményében, Oakland-ben (Kalifornia).

Az IBM új szuperszámítógépe belsőégésű motorok modelljeit fogja tesztelni annak reményében, hogy sikerül egy olyan technológiát találni, amellyel az üzemanyagfogyasztás és ezzel együtt a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékben csökken - mondta John Hules, a kutatóközpont szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy a számítógép emellett modellezni fogja a Föld klímájának alakulását, és a fúziós energia, a fehérjék, és biológia terén is végez majd kutatásokat.

Az IBM jelenleg bármely más cégnél több szuperszámítógépet gyárt, amelyek ráadásul a világ leggyorsabbjai. Az 500 leggyorsabb szuperszámítógépből 201-et az IBM gyártott. A második helyezett SUN Microsystems 81 géppel van jelen az 500-as listán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)