JohnnyCage

AMD-alapú szuperszámítógép a TOP500-ban

[Register] A Top 500 lista a világ mindenkori 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét tartja számon. A Top 500 listán most először AMD-alapú szuperszámítógép is szerepel.

Az új AMD processzorokból felépülő szuperszámítógép a PRESTO III nevet viseli. A Tokyo Institute of Technology (Tokiói Technológiai Intézet) által épített szuperszámítógép 78 darab AMD Athlon típusú processzorból épül fel, és a 439. helyet foglalta el a Top500 500-as listáján.
Dr. Satoshi Matsuoka, aki a PRESTO III szuperszámítógép kezdeményezést vezette, azt reméli, hogy a lista év végén esedékes újbóli összeállításakor a számítógép már előkelőbb helyet foglal majd el. A Top500 listát 1993. óta évente kétszer frissítik a nagyteljesítményű számítógépek szakértői, a számítástechnikával foglalkozó tudósok, a számítógépgyártók és az internetes közösség.

A Top500 szuperszámítógép-listán az IBM érzi magát a legotthonosabban, a "Kék Óriás" ugyanis az első 10 szuperszámítógépből hatot tudhat magáénak, beleértve az első két helyezettet is. A harmadik helyen egy Intel processzorokból felépülő számítógép található, de az első tízben van még Hitachi, SGI és NEC szuperszámítógép is. A Cray nevű számítógép, amely talán a legismertebb az összes modell közül, első alkalommal a 11. helyen bukkant fel a listán.

Bár az AMD számára bizonyára jelentős eseménynek számít a PRESTO III megjelenése a listán, még igen hosszú útat kell megtennie a társaságnak, mire az AMD név egyenlővé válik a szuperszámítógépekkel. A listára való felkerülés azt azonban egyértelműen megmutatja, hogy az AMD technológiája megfelelő lehet a processzorintenzív tudományos munkákra is. Jelenleg nyolc AMD-alapú szuperszámítógép van a világon. Mindegyik egyetemeken található, mindegyik Linux operációs rendszert futtat, és Beowulf összekapcsolási technológiát alkalmaznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #29
    VOV!!! Háború!!!
  • Andor PaPa #27
    ixyon 18. számú válaszát olvassátok el. Tökéletes. Egyébként az, hogy mi van az AMD-vel a 64 bites piacon, az egy dolog. De vegye már mindenki észre, hogy az otthoni gépekben még évekik 32 bites cuccok fognak ketyegni! Ezt nem hátrány megjegyezni.
  • MuERTe #24
    nyomi scooby elolvastad amit irtam?
    ha igen akkor probáld már értelmezni is.
  • ixyon #21
    meg amint mar irtam, nezzetek utana az 1. helyezett tortenetenek, az mar 97 ota vezeti a listat. csak akkor meg felannyi ramja volt
  • MuERTe #20
    na megnéztem a top500 oldalát és össze is hasonlitottam a két gépet:
    az intel 1999es az amd 2000es.az intel 30x gyorsabb DE 128x több processzor van benne!
    arrol nem is szolva,hogy némely eredményben csak 4x-es a különbség.

    a hirben nem szerepel de érdemes megemliteni,hogy a 4. helyen egy mezei 1999es powerpc-s gép áll alig lemaradva de "csak" 5808db processzorral. az intel 1,1x erösebb,de 1,6x több processzorral.az összes többi tesztben lemarad!
  • Lez #19
    Nem hinném, hogy benne volna. Végülis, ha jól emlékszem az erről szóló cikkre, akkor csak egy Cray teljesítményének töredékére képes, de nem is ez a lényege.
    Arra viszont kíváncsi volnék mi lenne, ha a magyarok is áttérnének már Duronokra. Hiszen ha jól tudom az volt a lényege annak a kísérletnek, hogy a lehető legolcsóbban minnél nagyobb teljesítményt hozzanak össze. Akkoriban a K6-2 volt erre a célra megfelelő, most viszont már a Duronok ára van mélyponton.
  • ixyon #18
    nos az amd nem intelkoppintonak szuletett, es utana is csak a platformjukat hasznalta.
    az, hogy az intel az IBMel van 1 szinten akkora baromsag, mint a seggem! az IBMel sajna technologiaoilag a SUN all a aegkozelebb, de az intel esetleg a processzortechnologiaban all kozel. de ott sem igazan.
    es most a nagy durranast nem az intel csinalta, hanem az amd az x86-64-el, az intel gyakorlatilag csak ezert, eg a hypertansportetrt kotott keresztlicensz szerzodest.
  • Pali #17
    Az intel technológiában a topon van. Tartja a frontot az IBMmel szemben, aki óriási összegeket költ fejlesztésre és olyan technológiái vannak amikkel simán ki lehet húzni a köv 10 évet is.
    Az AMD csinált egy kiváló processzorcsaládot az Athlonnal kezdve, de szerintem az igazi összecsapás a 64 bites procik terén lesz már, a 32 biteseknek harangoztak IMHO. Ja igen, még vagy két év mire kifutnak. Aztán nem lesz rájuk új szoftver.
  • Andor PaPa #16
    A lényeg az, hogy épp itt volt már az ideje. Ez is egy szép dolog, az noname intelkoppintóból szuperszámítógéphez gyártó cég lett. Ezt így kell csinálni.