JohnnyCage

Döntést hozott a KaZaA ellen a holland bíróság

A holland bíróság csütörtökön elrendelte, hogy a fájlok online terjesztését lehetővé tévő szoftvert készítő KaZaA akadályozza meg az illegális szolgáltatás működését, különben a társaság óriási pénzbüntetésekre számíthat.

A döntés értelmében a rendelet 14 nap múlva lép életbe. Amennyiben a KaZaA nem tesz eleget a bíróság határozatának, a társaság a 15. naptól kezdődően napi 45 ezer dollár büntetéssel néz szembe. - Igazából nem tudjuk, hogyan kérheti tőlünk a bíróság, hogy megakadályozzuk az illegális másolást - mondta Christiaan Alberdinck Thijm, a KaZaA jogi képviselője. - Úgy érezzük, mintha a bíró nem gondolta volna át komolyan döntését.


A bíróság döntése abban a perben született, amelyet az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) holland szerzői jogi szervezete, a Buma/Stemra indított a KaZaA ellen. A KaZaA egyébként annak a Consumer Enpowermentnek a birtokában van, amely a Grokster és MusicCity Morpheus rendszerek által is használt FastTrak fájlcsere hálózatot üzemelteti. A KaZaA, MusicCity, és Grokster ellen az elmúlt héten egyébként egy újabb per is kezdetét vette az Egyesült Államokban, amelyet a National Music Publishers' Association zenekiadói szervezet indított.

A KaZaA korábban licensztárgyalásokat folytatott a Buma/Stemra szervezettel, amely azonban elutasította a megállapodást. A holland bíróság döntése értelmében a Buma/Stemra köteles folytatni a tárgyalásokat a szerzői jogok által védett szellemi tulajdonok KaZaA általi licenszeléséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #16
    nálam max 30k jött egy helyről, és az nagyon ritka. úgyhogy inkább 8-10 dolgot töltök egyszerre, amivel gyakran elérhető az 50k (adsl). persze filmek, amalyek nincsenek túl sok usernél meg. mp3at gondolom több helyről lehet egyszerre tölteni...
  • Csiszi #15
    morpheusban (kazaa, ahogy tetszik) az a király, hogyha egy file-t több helyen is megtalál, akkor darabokra szedi, és a különzö darabokat különző emberektől szedi le, amíg el nem éri a max sávszélességet... ami azért elég korrekt, így egy isdn-es is 6-7k-val be tud csatlakozni a letöltésedbe, ami simán felmehet 50k-ig...
  • galocza #14
    a kazaa fenntartja a jogot, hogy mindenféle (nekik fizető cég) kis programocskáit futtassák a gépeden (spyware - tessék elolvasni a license agreement-et), míg morpheusék elutasítják ugyanezt (it popupok vannak, abból élnek). egyébként a felület tényleg azonos.
    gnutella: letöltöttem pár klienst, tesztképpen ugyanazokat kerestem rajta minta a morpheussal - és egyiket sem találtam meg! (igaz én főleg filmekre vadászom, azokból sem az aktuális slágerekre...) lehet, hogy türelmetlen voltam, de nekem nem jött be.
  • tomcs #10
    azert ilyet durva mondani hogy a p2p a halalos iteletuk (bazz majdnem halalalos-t irtam ;) de tenyleg ulnenek a seggukon es akkor a fene se tudna a p2p-rol igy meg terjed mint az orulet. vagy ez az "aki sokat markol keveset fog" dolog csak magyar nyelven letezik???
  • Bith #9
    A gnutella az sokkal gagyibb ám, mint a kazaa rendszer. Ez is abból alakult ki, csak jócskán tovább van fejlesztve. (itt még esetleg meg is találhatod, amit keresel...)
  • rotator #6
    A felületen kívül szerinted még miben különbözik a KaZaA, meg a Morpheus?

    Egyébként most mi fog megszűnni, csak az mp3 csere, vagy úgy minden? /Előbbi ugyanis nem érint. :)/
  • tomcs #4
    mint mondottam anno 1 hete ;) p2p a jovo, az elvet nem tudjak kiutni, csak a konkret szolgaltatast. 74 perc zeneert ki fog 6000ft-ot fizetni..mellesleg ezekert a tul nagy p2p halozatokert nem is kar, ez a kazaa mar annyira egy leganyult valtozat volt..128 kbitnel jobb cuccot alig talal, senki nem oszt meg jokat csak tolt szal nem az igazi. de az olyan kis letszamu p2p fele cuccokat mint amik irc-n alakulnak ki vagy a dc vagy meg sorolhatnam SOHA nem fogjak tudni kicsinalni. legfeljebb nem lesz "hivatalos" oldala viszont 500 nemhivataloson tovabb fog menni minden. es egy ilyen halozaton rendet is lehet tartani, az ingyeneloket ki lehet baszni es mindenki megkapja amit akar. a loszorospusztai dezsoket aki epp p2p-t uzemeltet a kornyekbeli 3 falu szamara meg meg se fogjak talalni nem hogy beperelni meg szuroket telepittetni vele
  • galocza #3
    na, napster után bukik a kazaa is. ami nem lenne baj (nem szeressük a spyware-t), de a morpheus is látja a kazaa-s usereket, és a kazaaval bukik az is. pedig ez volt a leghasználhatóbb filecserélgetős rendszer... na mind1, amíg van, lerabolok amit tudok...
  • Remedy #1
    Hm
    Hm
    Korábban azt írtam ez nem lehet. Hát lehet. Mert nagyon nem ismerik a bírák a netet, és amúgy is komoly nyomás nehezedik rájuk. De nem sokat érnek az egésszel, addig míg kötelezővé nem teszik a szolgáltatóknak a szűrést. Aminek komoly akadályai vannak, egyelőre. De már látom, hogy az lesz a végső szó. És szépen hozzászokunk, hogy esetleg a szerver visszautasítja egy fájl fel vagy letöltését, mert gyanúsnak ítéli meg. Vagy ki tudja.