Franczy

Ázsiában rendkívül népszerűek a DDR-es P4 chipsetek

A nagyobb tajvani chipgyártó cégek Pentium 4-es platformra szánt DDR memóriatámogatással rendelkező alaplapi chipkészletei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ázsiai piacon, mely egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen ez a régió mindig is arról volt híres, hogy az itt élő felhasználók teljesen nyitottak az új dolgok felé. Ez esetünkben azt jelenti, hogy az ázsiai népek nyugodt szívvel kipróbálják a nem Intel chipsetes Pentium 4-es alaplapokat is, nem úgy, mint az amerikai vagy európai felhasználók egy része, akik ez ügyben elég konzervatív állásponton vannak. Persze az is tény, hogy aki az eddigiekben DDR memóriatámogatást akart a Pentium 4-es platformon, egyszerűen nem tehetett mást, mint megvette a valamely tajvani chipsetgyártó termékére épülő alaplapot, ugyanis az Intel csak valamikor a következő hetekben dobja piacra DDR-es Pentium 4-es chipsetét.

A tajvani chipsetgyártó cégeknek tehát az idei esztendő igazán kedvezett, ugyanis a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel nem jelentett nekik konkurenciát az említett piaci szegmensben, hiszen az Intel eredetileg csak a jövő év első negyedévére tervezte a DDR memóriatámogatással rendelkező Pentium 4-es chipsetének, az i845D-nek (i845 B-step) a megjelenését. A dolgok később aztán megváltoztak, hiszen az Intel rájött, hogy nem hagyhatja tovább, hogy a tajvani konkurencia uralja a DDR-es chipsetpiacot, így a cég vezetősége úgy döntött, hogy még az idei év végén piacra dobják az i845D chipsetet, melynek köszönhetően az ígéretek szerint még ugyancsak az idei év folyamán megjelennek az erre az új chipkészletre épülő alaplapok is. Az pedig senki számára sem lehet kétséges, hogy az augusztusban bejelentett első i845-ös chipset az irodai felhasználáson kívül nem sok mindenre alkalmas, ugyanis a Pentium 4-es platform Rambus helyett PC133-as SDRAM memóriákkal lényegében olyan, mint a partra vetett hal, vagyis az Intelnek nem volt más lehetősége, mielőbb cselekedni kellett.

A tajvani chipsetgyártó cégek közül elsőként egyébként a VIA Technologies dobta piacra Pentium 4-es chipkészletét, az utóbbi időkben nagy port kavart P4X266-ot, melynek azóta már az utódját, a P4X266A-t is bejelentették. A P4X266 miatt - mint az köztudott - nagy pereskedés indult a VIA és az Intel között, mely ügyekben a két cég azzal vádolta egymást, hogy jogosulatlanul használták fel egymás licenceit. A peres ügyek végét egyelőre senki nem látja még, tény azonban, hogy az ázsiai felhasználókat sok egyéb régió felhasználóitól eltérően egyáltalán nem érdeklik ezek a zűrös ügyek, és nyugodt szívvel vásárolják a VIA P4X266-os chipsetre épülő alaplapokat. Érdekes adat, hogy például Dél-Koreában a Pentium 4-es platformon a VIA cég chipseteinek több mint 60 százalékos piaci részesedése van, ami pestiesen szólva nem semmi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fatality #4
    Ezt hívják tudalatti marketingnek :)
  • _HABLA_ #3
    Ha még sokat olvasgatok itt az SG-n valszeg bekattanok és csak ezt motyogom magamban: az intel a világ legnagyobb chipgyártója az intel a világ legnagyobb chipgyártója az intel a... Ez köszönhetően az SG-nek mára már kitörölhetetlenül belevésődött a kis agyamba.
  • atee #2
    hat ja valahogy igy van:!
    Ha nagyon olcso lenne az rd akkor az terjedne:)