JohnnyCage

Lehullott a lepel az Athlon-alapú ATI A3-ról

A tajvani alaplapgyártó FIC elsőként mutatott be ATI A3-alapú alaplap-prototípust az elmúlt heti Comdexen. Az integrált grafikus chipkészlet a korábbi híreknek megfelelően az AMD Athlon processzorait támogatja.

A grafikus processzorokat és videókártyákat gyártó ATI Technologies nemsokkal azután adott először hírt alaplapi chipkészlet terveiről, miután a társaság közel egy éve keresztlicensz-szerződést kötött az Intellel. A meglehetősen hiányos információkból az elemzők akkor arra következtettek, hogy a társaság a Pentium 4-hez fejleszt integrált grafikus chipkészletet ATI A3 néven.

Mint ahogy azonban a közelmúltban már megemlítettük, egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az A3 elsősorban az AMD Athlon sorozatához készült, akárcsak az ATI rivális nVidia nForce megoldása. A tajvani First International Computer (FIC) elmúlt héten bemutatott alaplap-prototípusa azonban egyértelművé tette mindezt, mivel A3-alapú megoldása az AMD processzorokat támogatja.

Mindez természetesen nem jelenti szükségszerűen azt, hogy az A3-nak nincsen Pentium 4 változata, de a jelek szerint elsőként mindenképp az Athlon-alapú modell kerül piacra. Ennek oka elsősorban a Pentium 4 chipkészletek piacának túltelítettsége, valamint az Intel álláspontja lehet. Az Intel korábban egyértelműen bejelentette, hogy az efféle nagyteljesítményű integrált grafikus megoldásokra a társaság szerint nincs szükség.

Az A3 Northbridge PC1600 és PC2100 DDR-SDRAM-okat fog támogatni, és Radeon 7500 integrált grafikus mag lesz benne. Az nForce-hoz hasonlóan az A3 támogatja a külső AGP 4x busz alaplapra építését. A FIC új alaplapja várhatóan decemberben jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #4
    Ha tudjátok, hogy mit tud az Ati Radeon 7500, akkor azt is tudni fogjátok, hogy ez az integrált grafikus chip sokkal erősebb, mint az nForce. A specifikumokért ugorjatok el a honlapjaikra...!

    i2k = IMYke2000 - @ - 2001
  • Dömper Ármánd #2
    a "lesz" az egy "sz"...
  • item #1
    Nem lessz rossz...