JohnnyCage

Meghajtóhiánnyal küszködnek a notebook gyártók

A vékony kialakítású, hordozható számítógépekbe készülő optikai meghajtók hiánya komoly problémát okoz a notebook gyártóknak, és várhatóan vissza fogja tartani a novemberi szállításokat.

A tajvani notebook ipar élvonalába tartozó Quanta Computer és Compal Electronics cégek közleményei szerint elsősorban a DVD-ROM és DVD/CD-RW kombó meghajtókból alakult ki komoly hiány. A meghajtókat készítő társaságok jelenlegi szállításai jelenleg hozzávetőleg a notebookgyártók szükségleteinek 80 százalékát tudja fedezni, ami miatt bizonyos novemberre tervezett notebook szállítások várhatóan decemberre fognak csúszni.

A notebookokba szánt CD-ROM, DVD-ROM, CD-RW, és kombó meghajtók ára jelenleg 35, 70, 90 és 135 dollár körül mozog. A piaci mutatók szerint a magasabb ár ellenére a felhasználók egyre inkább a kombó meghajtókat választják, amellyel elkerülhető egy külső egység csatlakoztatása CD-írás, illetve DVD lejátszás esetén. A hirtelen keresletnövekedés azonban váratlanul érte a gyártókat, és hiányokat okozott.

A tajvani Quanta Storage, amely a vékony kialakítású optikai meghajtók ötödik legnagyobb gyártója, azonban leszögezte, hogy az eladott notebookok felében még jelenleg is CD-ROM meghajtók találhatóak. A CD-ROM-okat a DVD-ROM-ok követik 30 százalékkal, a CD-RW és kombó meghajtók részesedése pedig 15-15 százalék. A Quanta Storage, amely a Quanta Computer leányvállalata, negyedmillió optikai meghajtót szállított októberben, ez az érték novemberben azonban 300 ezerre növekedik.

A világ négy legnagyobb, notebook optikai meghajtókat gyártó cége jelenleg a TEAC, az MKE, a Toshiba, és a Hitachi LG Data Storage (HLDS).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!