JohnnyCage

Készülnek a beszédfelismerő rendszerek

A beszédfelismerés megvalósítása már régi álom a számítástechnikában. A Microsoft és IBM cégek azonban immár valóban közel állnak ahhoz, hogy mindezt valóra is váltsák.

A héten mindkét társaság hírt ad saját beszédfelismerési projektjének jelenlegi helyzetéről, illetve a jövőt illető tervekről. A szoftveróriás Microsoft a Cisco Systems, Intel, Philips, valamint SpeechWorks cégek képviselőivel közösen, ma tartja meg azt a sajtókonferenciát, amelyen a társaságok bejelentik, közösen kívánják elkészíteni a beszéddel irányítható Web alappilléreit. Az emberi hang, mint vezérlőeszköz felhasználása egy igéretes módja a felhasználók különféle digitális eszközökkel, például PC-kkel, PDA-kkal, illetve mobiltelefonokkal való kommunikációjának, állt a Microsoft napokban kiadott közleményében.

Az eseményen beszédet mond Alistair Woodman, a Cisco beszéd-alapú technológiákkal foglalkozó részlegének marketingigazgatója, Howard Bubb, az Intel telekomunikációs és beágyazott rendszerek részlegének elnökhelyettese, valamint Kai-Fu Lee, a Microsoft természetes interakcióval foglalkozó csoportjának elnökhelyettese. A tervezett bejelentésről többet egyelőre nem tudni.

Egy másik óriáscég, az IBM szintén ezen a héten mutatja be új PowerPC 405LP kéziszámítógépekbe tervezett processzorát, amely egy, kifejezetten a beszédfelismerést segítő alrendszerrel rendelkezik. Richard Doherty, a The Envisioneering Group kutatási igazgatója úgy véli, a beszédfelismerés komoly áttörést jelenthet a kéziszámítógépek körében. Az IBM egyébként már jelenleg is kínál beszédfelismerő szoftvert szerverekhez, PC-khez és kéziszámítógépekhez egyaránt.

A jelenlegi beszédfelismerő rendszerek azonban nem eléggé hatékonyak és pontosak, a technológia még nem forrott ki igazán. A megoldás ráadásul meglehetősen nagy processzorteljesítményt emészt fel, amely sok területen kizáró tényező lehet. Mindezek miatt a kisebb beszédfelismeréssel foglalkozó cégek a közelmúltban sorra csődbe mentek. - Az IBM számára egyedül talán az egyetemek jelenthetnek valódi konkurenciát, ugyanis ez a cég rendelkezik a legtöbb tudóssal a beszédfelismerés területén - mondta Doherty. Az IBM egyébként tagja volt annak a csoportnak, amely júliusban a VoiceXML technológiát, mint szabványos Web elérési megoldást, általános elfogadásra javasolta.

A közeljövő olyan igéretes rendszerei, mint a Windows XP operációs rendszer, illetve az Intel Pentium 4 processzor, rendre tartalmaznak olyan technológiákat, amelyek megkönnyíthetik a beszédfelismerő rendszerek működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #2
    Van igazság abban amit mondtál,de minden így kezdődött el először. A biztonság szinte 0,az ötle pedig új kaput nyit a jövő felé.
  • xtaki #1
    szerintem jelenleg nem kenyelmes a hangfelismeres. raadasul sok problemat is felvet. Masreszrol a StarTrekben lathato "Computer csineld igy ezt csinald azt ugy" csak akkor mukodhet ha intelligens eszkoznek van hangfelismero rendszere. Sajnos amig nem 100% a hangfelismeres biztonsaga addig egyszerubb odakatintani... legalabbis jelenleg es szamomra