Franczy

Intel-VIA: per pert követ

A legfrissebb híradások szerint a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel, valamint az egyik legnagyobb tajvani chipsetgyártó cég, a VIA Technologies közötti háborúskodás egyre jobban eldurvul, hiszen az Intel a napokban egy viszontkeresetet és egy hivatalos jogi beadványt nyújtott be válaszul a VIA által a közelmúltban a Texasi Kerületi Bíróságra beadott, Intelt vádló peres anyagra. Ebben az Intel által a napokban beadott anyagban többek között az is szerepel, hogy a tajpeji székhelyű VIA, valamint amerikai leányvállalata, a Centaur Technology öt olyan, az Egyesült Államokban bejegyzett szabadalmi jogot sértett meg, mely egyértelműen az Intel tulajdonában volt akkor, amikor a VIA kifejlesztette saját C3 típusjelzésű processzorát. Az Intel beadványa szerint a VIA által az Intel számára ily módon okozott károk nem mérhetők fel pontosan, valamint az Intel arra kéri a bíróságot, hogy az kötelezze a VIA-t a C3-as processzorok gyártásának és forgalmazásának leállítására.

Aki esetleg a közelmúltban nem követte volna figyelemmel az Intel és a VIA közötti csatározásokat, annak elmondom, hogy az egész ügy úgy kezdődött, hogy a VIA szépen csöndben kifejlesztette a Pentium 4-es platform első, DDR memóriákat is támogató alaplapi chipsetét, melyhez azonban nem kapott meg az Inteltől néhány licencjogot. A VIA vezetői akkoriban teljes nyugodtsággal azt nyilatkozták, hogy az említett VIA P4X266-os chipsetet még akkor is piacra dobják, ha a debütálás pillanatáig esetleg nem sikerülne beszerezni az Inteltől a szükséges licenceket. Mint az később kiderült, a VIA ez ügyben nem tudott megállapodni az Intellel, és ígéretéhez híven piacra dobta a P4X266-os chipsetet.

Az ügy akkor terelődött jogi útra, amikor az Intel szeptemberben a Delaware-i Szövetségi Bíróságon beperelte a VIA Technologies-t, mondván a VIA a P4X266-os chipsettel megsértette az Intel licencjogait. A VIA jogi képviselői természetesen nem hagyhatták szó, illetve viszontper nélkül a dolgot, így a közelmúltban a VIA a Texas Kerületi Bíróságon beperelte az Intelt, mert a VIA szerint az Intel a Pentium 4-es processzorokban olyan technológiákat is felhasznált, melyeket a VIA a C3-as processzoraiban alkalmazott, és amely technológiák szabadalmi jogai a VIA-t illetik meg. Mi itt kapcsolódunk be a történetbe, ugyanis az Intel a VIA ezen vádjaira adta be a napokban a viszontkeresetét a kerületi bíróságra. Az ügy kimenetele egyelőre kérdéses, hiszen a perek és viszontperek akár évekig is követhetik egymást, és a peren kívüli egyezségre nem sok esélyt látnak a szakértők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mortimer #13
    Nekünk is csak két kezünk van :)
  • Zoi #12
    Teljesen igazat adok kis P -nek! Jo lenne ha nem reagalnank a Valkyr es a hozza hasonlo beszolasokra. Elobb utobb meg fogjak unni, hogy a kutya sem fog reagalni az ostoba mondataikra.

    Velemyem szerint a SG sokkar drasztikusabban is moderalhatna az ilyen jellegu hozzaszolasokat, ha nem szeretne azt, hogy a SG forum veglegesen anyazos forumma valjon! Nem hiszem hogy ezalol a demokracia, meg szolasszabadsag kibuvo lenne...
    Namcsak a tragar hozzaszolas tud serto lenni, hanem a meggondolatlan, elbol fikazo hozzaszolas is, amely nelkuloz mindenfele indoklast, es tenyt. Pusztan az vezethet egy "illetot" (Valkyr) ilyen hozzaszolasokhoz, hogy jol beszolok, aztan jot rohogok a tobbieken, akik erre reagalnak. Hat nem! En ezt nem akarom! Ezert is kerem a tobbieket, hogy ne reagaljunk az ilyen hozzaszolasokra!

    Udvozlettel:
    Zoi
  • MuERTe #11
    Nem kell ezen csodálkozni, mivel az intel meghirdette az operation crush 2-t, ami az amd anyagi ellehetetlenítését tűzte ki célul. Ennek érdekében kénytelen az p4 processzorait a rendkívül magas előállítási költség miatt önköltségi áron vagy az alatt adni, hogy az amd ne tudjon magas profithoz jutni, így a fő bevételi forrása az alaplapi chikészletek piaca lett, amivel kompenzálni tudja a processzorrészlege tetemes költségeit. Nem véletlen, hogy minden processzorához új alaplap kell, így gerjeszti a chipkészletei eladását. És most ebbe a szépen kidolgozott tervbe rondított bele a via a remek kis chipkészletével, amivel alapjaiban rengette meg az intel anyagi bázisát, és tette kétségessé az operation crush 2 sikerét. Ne felejtsük el az intel itanium projektjét sem, ami csak nyeli a pénzt , de hasznot még évekig nem fog hozni, mivel az első 64 bites procijuk enyhén szólva nem üzleti siker. Így már kissé érthetőbb ez a hisztérikus perözön.
  • Fatality #9
    nick:Egy normális helyen nem diktatúra, hanem demokrácia és szólásszabadság van. Persze a nagyon trágár megnyilvánulásokat ki kell vágni, de azért ez még nem volt olyan végzetes. Csupán egy olyan szót látok benne, ami kimeríti a trágár fogalmat, de a mondandó többi része az illető saját szubjektív véleményét tükrözi.

    Továbbá ha zavarnak az ilyen megnyilvánulások, akkor hunny szemet felettük, mert ha reagálsz rá akkor "feldobod a labdát" az illetőnek és egy felesleges anyázás alakulhat ki belőle. Először inkább a saját reakcióidon legyél urrá, hidd el sokkal több eredményre vezet, mint egy ilyen beszólásra 85 embernek reagálnia, mert ettől megy tönkre a topic nem pedig 1 rosszindulatú beszólástól.
  • Tomcat.no1 #8
    Hát ez az Intel rohat mocskos egy cég az biztos! Azért az nem igaz hogy egy chipset miatt bármire képes ez a mocsok Intel! Én elismerem, régen az Intel-t mint egy számomra megfizethetetlen, de korrekt-etalonnak számító procikat gyártó cégnek tartottam de mára annyira egy kötözködő, kapkodó, s emellet alacsony teljesítmányt nyújtó céggé valt , hogy egyszerűen nem értem mi a francért kedveli valaki is ezt a mocskot!? Szerintem ha visszatekintünk akkor a M$ előnyére mig a Intel hátrányára változott!!!!!!
    Ja persze az AMD is teljesen korrekt és szerintem most már etalonnak számító procigyártó lett!!!
  • Nyiri #6
    Valkyr: nem igaz hogy ennyire inteles vagy! Meg a tenyek sem gyoznek meg? En inteles voltam de most már csak AMD!!