Franczy

Itt a Nimda.E féreg

Az antivírus-szoftvercégek legfrissebb jelentései szerint a közelmúltban nagy port kavart Nimda féreg egy új variánsa szépen lassan támadásba lendült Amerikában és Ázsiában, vagyis egyre több számítógépet sikerül megfertőznie. A Nimda.E névre keresztelt kártevő ugyanúgy terjed, mint az eredeti Nimda féreg, azonban fájljai más nevet viselnek, így azt lehet hinni róluk, hogy a Windows fájljai.

A Nimda.E féregről először hétfőn az Egyesült Államokból és Ausztráliából kaptunk jelentéseket, majd ezt követően nem sokkal már Koreából is jelezték az új féreg jelenlétét - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Anthony Ku, az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó Trend Micros cég egyik vezető technológusa.

Kedd estig több mint 2700 bejelentés érkezett a Nimda.E-vel kapcsolatban a Trend Microhoz az ázsiai régióból, így a cég azon nyomban a régió második legaktívabban fertőző férgének nyilvánította a Nimda ezen új változatát. A világ egyéb régióiban a Nimda.E-nek egyelőre még nem sikerült a Trend Micro Top 10-es listájára felkerülnie, ami arra enged következtetni, hogy a féreg terjedése nem túl gyors, persze könnyen lehet, hogy csak idő kérdése, és szépen lassan az egész világot megfertőzi ez az alattomos féreg.

"Úgy gondolom, hogy a Nimda.E féreg nem jelent túl nagy veszélyt a számítógépes világra, ugyanis amennyiben a felhasználók tanultak korábbi hibáikból, és nem kívánják kitenni magukat egy újabb Nimda fertőzésnek, akkor megfelelő módon védekezhetnek a féreg ellen" - nyilatkozta optimistán Vincent Gullotto, a Network Associates cég biztonsági megoldásokkal foglalkozó részlegének az igazgatója.

A Nimda.E egyébként az eredeti Nimda féreghez hasonlóan ugyancsak négy különböző módon képes fertőzni. Egrészt képes megbújni az elektronikus levelek csatolmányában, mely csatolmányok megnyitása után aktivizálja magát, másrészt az interneten képes megkeresni a Microsoft IIS (Internet Information Server) szoftvert futtató szerverszámítógépeket, majd kihasználja azok szoftverhibáját. A Nimda.E ezenkívül megosztott merevlemezek segítségével is terjedhet, valamint a webböngésző szoftverek révén a fertőzött webszerverekről letöltődhet a felhasználók számítógépeire. Szakértők szerint ezen fertőzési lehetőségek közül az e-mailes módszer rejti magában a legnagyobb veszélyeket, ugyanis még mindig nagyon sok gyanútlan felhasználó nyitogatja óvatlanul a levelek csatolmányait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #6
    Egy csomo esetben nem a lamasag miatt kapjak be az emberkek a virusokat.
    Tegyuk fel, hogy egy nagy cegben van 20 kiasszony, akik az e-mail forgalmat bonyolitjak. Most ha oda megy egy ismeretlen szemelytol e-mail egy arlista.exe csatolmannyal, akkor a kiasszony megnyitja, mert az a dolga. Ilyenkor inkabb a rendszergazdikat kellene szidni, hogy nem forditanak eleg nagy biztonsagossagot a rendszerre.
  • M4nyusz #3
    Hat az ilyen emberek meg is erdemlik mar nem azert...
  • Blackman #2
    stewe: yaya!! Teljes mértékben igazat adok neked!! De hozzátenném, hogy ezek a meggondolatlan emberek többsége Outlook-ot is használ, hogy a kezük nem törik bele az ikonba!!